Örjan: "Har aldrig Ă„ngrat att jag tog jobbet"

Det Ă€r ofta tillfĂ€lligheter som styr ens liv, i vart fall var det tillfĂ€lligheter som fick tillsynsman Örjan Siik att stranda pĂ„ Gotska Sandön. Men nu lĂ€mnar han över roder, röjsĂ„g och rovfĂ„glar Ă„t nĂ„gon annan.

Foto: Montage

Gotska Sandön2021-04-28 13:00

Hade det inte varit för att Kustbevakningen prejade Örjans bĂ„t som ung minsvepare i lumpen, sĂ„ hade han troligtvis aldrig hamnat pĂ„ Sandön. Det lĂ„ter mĂ„hĂ€nda mĂ€rkligt eftersom han prejades utanför Göteborg, men det var dĂ„ han fick upp ögonen för Kustbevakningen.

– De har det bra de dĂ€r grabbarna, tĂ€nkte jag dĂ„. Och sĂ„ fort jag var klar med militĂ€rtjĂ€nstgöringen sĂ„ sökte jag till Kustbevakningen. Och nĂ€r jag jobbade pĂ„ Kustbevakningen sĂ„ hamnade jag flera gĂ„nger pĂ„ Sandön och tĂ€nkte att de hĂ€r grabbarna pĂ„ Sandön, de har det bra, berĂ€ttar Örjan Siik frĂ„n köket hemma i Stenkumla. 

Och pĂ„ den vĂ€gen Ă€r det. I dag Ă€r han hemma, men i morgon lĂ€mnar han storön för Gotska Sandön och tvĂ„ veckors skift som tillsynsman – i alla fall ett litet tag till. För snart gĂ„r han i pension.

Om ni nĂ„gon gĂ„ng sökt ett jobb ni verkligen velat ha sĂ„ vet ni hur frustrerande det kan vara att titta pĂ„ arbetsgivarens krav pĂ„ kvalifikationer för tjĂ€nsten och inse att du inte riktigt nĂ„r hela vĂ€gen fram. 

DĂ„ borde du ta dig en titt pĂ„ jobbannonsen för tjĂ€nsten som Örjans eftertrĂ€dare. Hur sjutton ska det gĂ„ till att hitta nĂ„gon som förutom sjöbefĂ€lsexamen klass VII och maskinbefĂ€l klass VIII Ă€ven har ett brinnande intresse för natur, kan snickra, mĂ„la, meka med alla typer av maskiner och motorer och dessutom gilla att ta hand om turister. 

Och inte vara rÀdd för massa egentid. Och ha en familj som klarar att vara utan dig halva tiden av Äterstoden av ditt yrkesverksamma liv.

– Ja det Ă€r en lite speciell kombo, men jag har inte en enda dag Ă„ngrat mitt beslut att ta det hĂ€r jobbet, och aldrig har jag INTE varit sugen pĂ„ att Ă„ka till jobbet, sĂ€ger Örjan, som pĂ„ fritiden gör i princip samma saker som han gör nĂ€r han arbetar, det vill sĂ€ga jobbar i skogen, snickrar, svarvar, hamrar, rĂ€knar fĂ„glar och generellt njuter av livet.

Det Ă€r ett stort ansvar och ett Ă€nnu större privilegium, menar Örjan, att fĂ„ ha en av Sveriges absolut vackraste nationalparker som sitt deltidsboende och arbete.

– Kombinationen sjöbefĂ€l, tekniker och geolog finns ju i princip inte, dĂ€rför Ă€r det viktigt att arbetsteamet kompletterar varandra. Vi Ă€r verkligen ett jĂ€ttehĂ€rligt team, men det blir sĂ„ klart en hel del googlande nĂ€r vi stöter pĂ„ saker vi inte riktigt kan, sĂ€ger han.

Under lĂ„gsĂ€song Ă€r man alltid tvĂ„ man pĂ„ plats pĂ„ Sandön Ă„t gĂ„ngen. Ensam fĂ„r man inte vara, det vore alldeles för farligt eftersom arbetet involverar en vĂ€ldig massa maskiner som inte bara ska fungera, utan Ă€ven hanteras pĂ„ ett sĂ€kert sĂ€tt. 

Reglerna för skötseln av en nationalpark Àr rigorösa, och Gud bevare dig om du rÄkar sÄga ner fel trÀd. Under högsÀsong utökas arbetsstyrkan med besöksvÀrdar, och arbetet fokuseras mer pÄ turisterna.

– Det Ă€r lĂ„nga arbetsdagar. Vi sköter Ă€ven SMHI:s vĂ€derstation pĂ„ Sandön, mĂ€ter grundvattennivĂ„er Ă„t SGU, sköter fyrarna Ă„t Sjöfartsverket och rĂ€knar och inventerar sĂ€lar och rovfĂ„glar. Det hĂ€r gör vi Ă„ret om oavsett om ön Ă€r full av turister eller inte, sĂ€ger Örjan.

SÄ det Àr lÄngt ifrÄn alltid stilla och fridfullt. Och nÀr skiten brakar loss sÄ kan det braka rejÀlt.

– Vi har haft bĂ„de ben- och armbrott, hjĂ€rtinfarkter, kĂ€rlkramp, förlossning och en ilandfluten rysk helikopter. Och skogsbrĂ€nder. Det Ă€r vĂ„r vĂ€rsta mardröm, sĂ€ger Örjan.

Som tur Àr har tillsynsmÀnnen direktlinje till flera lÀkarteam, och ett stadigt apotek för att kunna hjÀlpa skadade eller sjuka. För enda sÀttet att fÄ hjÀlp pÄ ön Àr genom helikopter, och det kan ju ta en stund om det vill sig illa.

– En gĂ„ng fick jag lappa ihop min kollega som skurit sig riktigt illa i handen. Jag fick stifta ihop honom i vĂ€ntan pĂ„ hjĂ€lp. Och en gĂ„ng fick vi i princip agera barnmorska nĂ€r vattnet gick pĂ„ en av vĂ„ra besöksvĂ€rdar. Hon var gravid i sjunde mĂ„naden och skulle precis gĂ„ av sitt sista pass inför mammaledigheten. Men som tur var hann helikoptern i tid, men det var verkligen i grevens tid, sĂ€ger han.

Jobbannonsen ligger ute nu, och tilltrĂ€de Ă€r den första juni. Men att sluta helt tvĂ€rt blir det inte tal om för Örjan, som först kommer att trappa ner och jobba halvtid i ett Ă„r.

– Sandön finns ju kvar Ă€ven efter det. Men det ska bli kul att fĂ„ se lite mer av vĂ€rlden tillsammans med min fru. Nationalparkerna i Afrika stĂ„r högt pĂ„ listan. Man mĂ„ste ju fĂ„ se alla de stora djuren innan de dör ut.

Nu lĂ€mnar Örjan Siik Sandön efter tio Ă„r som tillsynsman.
Nu lĂ€mnar Örjan Siik Sandön efter tio Ă„r som tillsynsman.
Gotska Sandön

Gotska Sandön Ă€r Östersjöns ensligaste ö.

Nationalparken har en areal av 4500 hektar, varav 3638 hektar bestĂ„r av land. HĂ€r finns vackra sandstrĂ€nder, grĂ„sĂ€lar och sĂ€llsynta skalbaggar.

Eftersom ön bestĂ„r av flygsand Ă€r den vĂ€ldigt kuperad. Den högsta punkten pĂ„ ön ligger pĂ„ Höga Åsen, 42 meter över havet.

Större delen av ön Àr tÀckt av tallskog av varierande Älder. De Àldsta trÀden Àr troligen uppÄt 500 Är gamla. Strandzonen upptas av sand- och grusstrÀnder.

KĂ€lla: Sveriges Nationalparker

Karta: Gotska Sandön