Eric Palmqwist håller fast vid en dröm

Eric Palmqwist håller fast vid en dröm

Datum: 14 dec.
Tid: 09:00 - 18:00
Lördagar och söndagar 1000-1600
Dagar: Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag, söndag
Almedalsbiblioteket
Cramérgatan 5 , 62157 Visby

Eric Palmqwist håller fast vid en dröm

Efter trettio år i musiken tjänst gläntar gotlandsbördige Eric Palmqwist på dörren mot nya delar av sitt konstnärskap.

Efter trettio år i musiken tjänst gläntar gotlandsbördige Eric Palmqwist på dörren mot nya delar av sitt konstnärskap. Under 15/11-14/12 visas hans konst på Almedalsbiblioteket i Visby.

Genom banden Monostar och EP's Trailer Park och därefter som soloartist har Eric Palmqwist etablerat sig som en av landets främsta låtskrivare. Senaste skivan Värmen släpptes i vintras och sedan dess har han turnerat landet runt. Vart än hans musik drar fram kantas vägen av hängiven publik och fina recensioner.

Nu debuterar han som bildkonstnär med utställningen Eric Palmqwist håller fast vid en dröm, som visas på Almedalsbiblioteket i Visby. När Eric Palmqwist talar om sitt måleri får han det att låta som en oväntad förälskelse. Sedan i våras ägnas i stort sett all ledig tid åt måleriet. Han beskriver hur han blivit "besatt och lyckligt manisk" av uttrycka sig med sina palettknivar och penslar. 
”Jag visste faktiskt inte att detta fanns inom mig, så det kom verkligen som en överraskning. Men de som har sett min konst verkar bli berörda, så jag antar att jag är något på spåren”, säger han.

Han har fått sin konst klassificerad som "expressiv naivism" och "art brut". Själv bryr han sig inte nämnvärt. "Jag gillar i och för sig att bryta mot alla former av regler. Jag gillar ju till exempel naivisterna Paul Klee och Slas och inspireras även mycket av särlingskonsten, eftersom det är en reaktion på den mer skolade konsten. Men samtidigt rätt obrydd då jag ju kommer från musiken och tycker om lekfullheten i att inte veta hur man ska eller bör göra", säger han.

I utställningen Eric Palmqwist håller fast vid en dröm låter han musiken och måleriet flyta samman. Verken i denna separatutställning är inspirerade av hans två soloskivor En halv gris kan inte gå och Hej då (de två första delarna i den trilogi som fullbordades i och med Värmen) och titeln på utställningen anspelar såklart på låten Håller fast vid en dröm från Hej då. 
Det händer något i mötet mellan ord och bild, menar Eric själv.
"Det är lite som med musik och text. Man kan jobba med kontrasterna mellan ljus och mörkt, allvar och humor. Jag försöker måla med mitt vuxna barn. Det är nog utgångspunkten för all min musik och konst", säger han.

Utställningen pågår 15/11-14/12 på Almedalsbiblioteket i Visby.

 


Arrangör

Eric Palmqwist, Biblioteken påå Gotland

Dela