Rid genom sommarnatten och se solen gå upp ur havet

Att rida tyst genom skogen i sommarnatten, bara till ljudet av hovar mot marken och fåglar som kvittrar. Att komma fram till stranden lagom till att solen delar med sig av alla vackra färger när den sakta går upp i havet. Det kan du uppleva hos Lisa Raufi som driver Gryningssol i Lau.

Gotland 23 mars 2021 16:43

I slutet av 90-talet började Lisas pappa och hans fru att rida turerna i de tidiga morgontimmarna. När Lisa flyttade till gården ett decennium senare startade hon sakta upp turerna igen. 

– I början hade vi det som hobby. Sen tog vi upp det igen och första sommaren red vi bara omkring fem till tio turer på en hel sommar, säger Lisa Raufi. 

De senaste åren har hon haft fyra turer i veckan under sommarmånaderna. I juni kommer de första gästerna strax innan två på morgonen och den stilla ridturen går över öppna fält, genom skog och sedan bort till Lausviken. Där får de rida ut i det långgrunda havet och äta en god frukost när solens strålar börjat värma. 

– Jag vill att de ska uppleva hästen och tystnaden, att bli ett med hästen, därför brukar jag säga att de bara ska prata med varandra om det är nödvändigt, säger Lisa. 

Skillnaden med att rida tidigt på morgonen, jämfört med mitt på dagen berättar hon har många fördelar. 

– Det är svalt, det är inga flugor, inga människor, inga bilar. Vi är väldigt ensamma och de flesta är också väldigt trötta, men man vaknar snabbt tillsammans med ljuset.

Det är bara ridvana ryttare som får delta i gryningsritten och hon rekommenderar turen för de som vill ge sig själv en annorlunda upplevelse. 

–  Man kanske vill uppleva något nytt, prova rida islandshäst eller prova rida i havet. Ibland kan de vara tystare när de rider hem och det tror jag hänger ihop med att de är lite tagna av stunden, säger Lisa Raufi. 

De rider bara fem åt gången, håller gott avstånd till varandra i stallet och naturligt avstånd mellan islandshästarna under turen. Därför är aktiviteten även coronaanpassad. 

–  Vi är en utomhusaktivitet där man inte behöver vara nära varandra. Skulle det vara så att man tillhör en riskgrupp och vill komma och rida, så löser jag det och då behöver du inte träffa några andra gäster, säger Lisa Raufi. 
Hemsida: www.ridturergotland.se/