Domkyrkan ska bli mer tillgänglig för alla

Nu har den nya porten till domkyrkan invigts. I början av året inleddes arbetet med att sätta in två glasdörrar som sitter innanför huvudentrén till domkyrkan.

Visby 7 juli 2021 08:42

Idéen fick den förra domprosten Mats Hermansson och det var något som kyrkofullmäktige valde att säga ja till.

– Han hade sett hur det var i kyrkor utomlands och tyckte det var intressant. Vi vill också att kyrkorummet ska vara tillgängligt för alla, säger Inger Harlevi, ordförande i Visby domkyrkoförsamlings kyrkoråd. 

– Det här är Gotlands mest besökta rum och det är mycket som händer i verksamheten som gör att man inte alltid kan släppa in besökare. Via glasdörren kommer vi kunna visa upp kyrkorummet utan att man kan komma in.

Kyrkan kommer att vara öppen på dagarna under sommaren och under sen kväll och natt kommer besökarna kunna se in genom glasdörren.

– Det är ett stråk som många går och jag hoppas man kommer uppskatta detta. Det gör man sannolikt även om man inte är helt nykter och på väg hem från krogen, säger Inger Harlevi skämtsamt. 

Inne i själva domkyrkan har de även satts upp en elhiss. Det är för att personer med rullstolar även ska kunna komma upp till dopfunten.

– Vi vill att domkyrkan ska bli ännu mer tillgänglig för alla och det jobbar vi mycket med, säger Dalia Munck. 

Rummet som tillhör glasdörren kommer även att fungera som ett pilgrimskapell. Målsättningen är att turismen kring pilgrimsvandring ska växa på Gotland och att man även ska gå med i Cultural Routes inom EU. 

Den mest populära leden på Gotland är S:t Olavsleden i öst som går till Visby i väst. Sträckan är på 55 kilometer.

– När man går Santiago de Compostela och kommer fram till stan som är slutmålet, då får man i samband med en gudstjänst ett särskilt pilgrimspass. Det är något som vi funderar på även här, man skulle exempelvis även kunna ha övernattningar i en kyrka under en pilgrimsvandring, säger Elisabeth Storm, nuvarande domprost inom församlingen.

Kyrkans öppettider i sommar: 

– Från och med 28 juni och åtta veckor framåt kommer kyrkan ha öppet 9-21. Varje år är det runt 300 000 människor som besöker kyrkan. Under fjolåret var den siffran runt 150 000 besökare på grund av pandemin.

 


Läs mer!
Visby

Tips på saker att göra i Visby under höst och vinter

Visby

6 saker att göra i Visby när det regnar

Stadsvandring

Välbekanta Visbymiljöer i succéförfattarens nya bok

Gotland

Pandemin blir fortsatt i fokus hos Gotlands Museum