TIPSEN: Åtta saker att göra under våren på Gotland

Ett tips är att besöka fantastiska Asunden.
Ett tips är att besöka fantastiska Asunden.

Gotland 28 april 2021 08:00
undefined
Om du planerar bra - så boka in ett besök på Djupvik. Det kommer du inte ångra!

Övernatta på Djupvik

Under pandemin har ”hemester” blivit ett begrepp som kommit för att stanna. En av fjolårets bästa dagar var när jag och min familj bodde på Djupvik. En fantastisk plats, god mat och otrolig utsikt. Dit kommer vi åka igen! 

Ta en härlig promenad - gärna med en hund! 

Det låter lite klyschigt va? Vi struntar i det. Om du inte har en egen hund, låna kompisens och ta en promenad längs havet. Det är avkopplande och hunden gör dig ofta på väldigt bra humör. Här på bilden ser du Leo som snart fyller ett år. 

undefined
Solnedgångarna på Gotland - bättre än på alla andra platser.

Se solnedgångarna - när solen ändå går ner i tid

Ja, det är något magiskt med de gotländska solnedgångarna. Lyser solen lite starkare på Gotland? Eller är det kanske färgen på havet som gör det? Hur som – solnedgången blir aldrig bättre än på ön. Annars kanske du ska gå upp tidigt en morgon och se soluppgången? 

Besök våra fantastiska kalkbrott

Ja, brytningen är omdiskuterad. Men kalkbrotten är älskade. I maj kanske det är lite för kallt för ett dopp. Men gör en utflykt och spana in kalkbrotten på norra Gotland! Eller besök File Hajdar och gå över bron. Det är en otrolig upplevelse. 

Utflykt

Det finns otroligt många fina utflyktsmål på Gotland – ofta är det också härligt att ta med familjen och laga något gott ute i naturen. Det är underskattat! Nu finns det flera fasta grillplatser runt om på Gotland att använda. 

undefined
Hallshuk är en fantastisk plats för vandring.

Hall-Hangvars naturreservat

Här kan du vandra längs en vacker kuststräcka i 25 kilometer. Reservatet börjar i Ihreviken och slutar i Kappelshamnsviken. På vägen vandrar du på höga klintar, i skog med murgröna på träden och förbi vindpinade tallar. När du vill ta en paus finns det flera grillplatser att välja mellan. 

undefined
Tomtbod fiskeläge är verkligen värt ett besök.

Tomtbod fiskeläge 

Vid strandägarna vid Burgs ligger mysiga Tomtbod fiskeläge. Här har det fiskats sedan 1600-talet och har en gång varit ett av de större fiskelägena. I dag finns det ett trettiotal fiskebodar kvar, byggda i sten och trä och med anor från historien som varit. 

Själsöån

Vid Själsöhamn i Väskinde ligger naturreservatet Själsöån. Precis innan hamnen följs ån av en 300 meter lång spång. Den gör det möjligt för alla att upptäcka den gröna oasen som det klara vattnet rinner igenom. 

Asunden

Halvön öster om Slite heter Asunden. Mitt tips är att ta en promenad runt den lilla ön och upplev fantastisk natur, en liten stenstrand och ett av Gotlands mest sevärda raukfält.