REPORTAGE: Fårönatta hämtade inspiration från Öland

I mitten av september arrangeras Fårönatta. Här kan du läsa om hur evenemanget kom till och vad som är årets nyhet.

Gotland 7 september 2021 08:06

Fårönatta som äger rum den 18 september såg dagens ljus för 19 år sedan. Lisa Blochmann, som tillsammans med sin syster Barbro driver fiket Sylvis döttrar, var med och anordnade evenemanget det första året. Hon säger att det inte var någon egen idé – utan de stal faktiskt idén från Öland. 

– Vi kommer inte riktigt ihåg om det var vi eller Kerstin Kalström som kom på idén med Fårönatta, men vi åkte till Öland och såg hur bra allting var på Ölands skördefestival. Då snodde vi egentligen det rakt av, vi pratade om att det behövdes ett avslut på sommaren, säger Lisa Blochmann. 

Det roliga är att Fårönatta sedan uppmärksammades på Öland.

– När vi hade kört Fårönatta 10-12 år kom det en delegation från Öland som ville kolla på vårt evenemang och vad vi gjorde. Då fick vi berätta att vi stulit det av dem, säger Lisa Blochmann och skrattar. 

Sylvis döttrar har varit med på Fårönatta sedan starten och evenemanget har utvecklats under åren. På senare tid har entreprenören och Fåröprofilen David Ruthström kommit in som en frisk fläkt. Han sitter med i styrelsen i föreningen Fårö Framtid, som företräder lokalbefolkningen i gemensamma frågor, och är nu ansvarig för Fårönatta. 

– Fårönatta kommer att bli ett jäkla spektakel i år. Det känns som att alla längtar efter det och det är väldigt många företagare som tidigt sa att de skulle vara med, säger David Ruthström.

Hur kom det sig att du flyttade hem från Stockholm för att engagera dig så mycket på Fårö? 

– Det var ett inre kall. Pappa vägrade sluta tjata på mig om att jag skulle komma hem och hjälpa honom att reparera cyklar. Jag kände att Stockholm var lite för stressigt och människor såg inte varandra på samma sätt som här. Jag kunde sitta i kassan på Hemköp, ha ett långt samtal och i nästa sekund när de kom tillbaka för att de glömt något i butiken – då hade de glömt bort en. 

– Så är det inte på Fårö, här känner alla igen en och man får ett sammanhang. Jag bestämde mig tidigt för att engagera mig och synas mer. Det märktes även på Fåröborna att de var glada över ungdomarna som kunde ta på sig något. 

Årets upplaga av Fårönatta innehåller flera nyheter. Bland annat kommer det att genomföras ett evenemang för ungdomar som kör epa-traktorer. 

– Jag tycker att det är väldigt roligt. Ingen har riktigt tagit hand om målgruppen 13-17 år och de har inte riktigt haft något som lockar. Nu tänker vi att det blir pris för snyggaste bil, bästa ljudsystem och så kommer vi att köra "epa cruising", säger David Ruthström. 

Vad tycker du är det bästa med Fårönatta? 

Det roliga är att det samlar Fårö och att det är något som alla tycker är väldigt roligt och viktigt. Sedan är det fint att kunna välkomna alla – besökare, det är många gotlänningar som kommer hit och vill se Fårö. Det blir lite som att visa för kompisen hur man bor, det är en stolthet, säger David Ruthström.

Tips till Fårönatta

Spökhistorier med Evert Jansson. Hans berättelser har lockat massvis med människor genom åren.

Konstutställningar. Det finns flera härliga utställningar på Fårönatta. Bland annat kommer Fårösonen Kaj Engström att hålla i en utställning och dessutom kommer det vara en utställning i Nantens kvarn. 

Alla restauranger. De flesta restaurangerna håller öppet och missa inte att fika på Sylvis döttrar. 

Loppisarna. Det är många loppisar under evenemanget och de kommer att synas ännu mer i år i programmet.