Pigge planerar för stor kryssningsfest med 1500 gäster

Pigge Werkelin ska se till så att gotlänningarna försonas med danskarna efter 600 år - dessutom ska de som inte fått fira sin födelsedag under pandemin möjlighet att göra det.
Pigge Werkelin ska se till så att gotlänningarna försonas med danskarna efter 600 år - dessutom ska de som inte fått fira sin födelsedag under pandemin möjlighet att göra det.

Pigge Werkelin har under åren presenterat en mängd storslagna planer. Nu planeras det för en jättekryssning där gotlänningar ska få försonas med danskarna efter mer än 600 år och få möjlighet att få fira sin födelsedag eller gifta sig.

Gotland 24 augusti 2021 14:12

Entreprenören Pigge Werkelin föddes 24 februari 1961, drygt 600 år efter den beryktade brandskattningen av Visby och har med sina vänner många gånger skojat om det och att det vore roligt att på något sätt försonas med danskarna. När det danska bolaget Copenhagen Malmö Port tog över driften av kryssningskajen i Visby började tankarna att snurra rejält. 

Efter att han pratat med vännen Annen Jakobsson kom han till skott. Idén om försoningen skulle bli verklighet och först funderade man på en stor fest under 2021 - men planerna fick ställas in på grund av pandemin.

Till försoningskonceptet adderades sedan en stor kryssning. Personer som inte fått fira sin födelsedag under pandemin eller inte haft möjlighet att gifta sig ska nu kunna göra det under kryssningen som ska gå av stapeln den 21 till 24 augusti 2022. Målgruppen är personer som är 40 år eller äldre.

I samband med kryssningen planerar man dessutom en försoningscermoni i Köpenhamn. 

– Pigge ville ha en 60-årsfest och samtidigt försonas med danskarna. I mars i år ringde sen Pigge och frågade hur det var och jag sa att jag inte pallade mer för att alla mina gig var inställda. Sedan sa han att vi gör den här festen 2022 och så anställer jag dig på halvtid i 1,5 år. Nu kan alla ta med sina vänner och ha sin uppskjutna födelsedagsfest, vi kommer även ha med vigselförrättare ombord för de som skjutit upp sitt bröllop eller vill förnya sina löften, berättar Annen Jakobsson om de storslagna planerna.

Den tidigare längdhoppsstjärnan Erica Johansson kommer att arrangera olika träningspass på den tre dagar långa kryssningsturen, kontakter har tagits med kända artister för olika uppträdanden och föreläsningar kommer även att hållas ombord.

Totalt kommer kryssningen kunna ta emot 1 500 gäster och avresan kommer att gå från Stockholm. 

– Det känns fantastiskt att få göra det här. Hela mitt syfte är att ge människor lite energi och att ge dem olika upplevelser. Det kommer att finnas väldigt mycket att göra ombord, eftersom det blir två dagar som vi inte är i land någon gång, säger Annen Jakobsson.

Hon säger att intresset för resan har varit stort. 

– Jag har bjudit in 800 personer som jag och Pigge känner. Hittills har 600 personer föranmält sig, men vi har inte öppnat själva bokningen ännu. 

Resan kommer gå från Stockholm, Mariehamn och sedan till Köpenhamn. På vägen tillbaka kan resenärer komma att lämnas av i Visby.

– Vi hoppas att det blir många gotlänningar och då kommer de i så fall att lämnas av i Visby. Men jag vill vara tydlig med att säga att kryssningen inte kommer bli av om inte pandemin tillåter det, vilket jag tror alla förstår.