Mästerkocken ger bästa receptet till midsommar

Gotlänningen Gabriel Jonsson har blivit en av landets större matlagningsprofiler. Här berättar han om sitt liv och ger sina bästa tips inför midsommarfirandet.

Gotland 18 juni 2021 19:00

33-årigen vann Sveriges Mästerkock 2019 och lever nu sin dröm. Efter att han hållit på med stora byggprojekt i inledningen av sitt yrkesliv valde han att söka till tävlingen. Ett val som han inte ångrar i dag. 

– Redan på gymnasiet drogs jag mellan om jag skulle gå en linje inriktad mot bygg eller om jag skulle gå en linje inriktad mot restaurang. Jag ville testa min kreativa sida och Sveriges mästerkock var fantastiskt, säger Gabriel Jonsson. 

Efter tävlingen inleddes ett nytt kapitel i livet. Han satsade på livet som entreprenör och medverkade på flera mässor, startade en Youtube-kanal och gav ut en kokbok. 

– När pandemin slog till på riktigt var jag fullbokad i princip hela 2020. Men så ställdes nästan allt in och jag hade det mesta av min verksamhet i fysiska möten. Då fick jag ställa om, och det går bättre än förväntat, berättar han. 

Kan man kalla dig för influencer nu och hur tänker du kring det? 

– Ja, det är ju faktiskt vad jag är. Men jag ser mig själv som en entreprenör, även om influencer är mitt yrke. Jag har alltid garvat lite åt det tidigare, eftersom jag kommer från ett yrke som hantverkare. Men jag trivs och så länge jag kan leva på det, då får människor tycka vad de vill.

Under året har han utökat satsningen på event via nätet, startat matrecept.se, lagt ännu mer tid på sin Youtube-kanal och inom kort lanserar han sajten Ett Gott land.

– På Matrecept samlar jag flera duktiga matkreatörer som får dela med sig av sina recept. Jag har länge haft den här idén och köpte sidan av en kille från Göteborg. Jag har till exempel en pizzadegskalkylator som är väldigt uppskattad, säger han.

Ett något udda genomslag som kommit under pandemin är en video som han la upp på Tiktok. Han visar där hur han häller ut pasta genom att ha silen i kastrullen.

– Det har fått nästan 2,7 miljoner visningar. Men det intressanta är var tittarna kommer från, drygt 50 procent är från Indien. Och jag har ingen aning om varför, säger han och skrattar.

Det är alltså många som vill ta del av gotlänningens tips. Fokus framöver kommer dock att ligga på receptsidan, Ett Gott land, matlagningskurser via nätet och andra evenemang.

– Vi får se hur det utvecklar sig framöver när vi har lagt pandemin bakom oss. Nu är det digitala min huvudsyssla. 

Ett av Gabriel Jonssons mest omtyckta recept är hans recept på rosépepparsill. Men han säger att det är flera andra saker som är ett måste på hans bjudning till midsommar.

– Förutom sillen måste det finnas färskpotatis med mycket dill och gärna någon varmrökt lax med romsås. Det klarar jag mig inte utan, annars är det inte midsommar! 

Hur kommer du att fira midsommar? 

– Det blir sannolikt ett lugnt firande med våra närmsta vänner. Men jag ser fram emot att kunna ha en större fest, det längtar jag efter. 

Gabriels recept på Rosépepparsill

För mig handlar mat om att skapa minnen. Denna sill var den första jag lärde mig att tycka om som liten, vilket därför har skapat ett starkt matminne hos mig. Min faster gör alltid den och nu måste jag äta den vid varje midsommar. Helt klart en inkörsport till sillätande! 

Skär ner sillen i mindre bitar och blanda med samtliga ingredienser. Klart att servera! Kan vara världens enklaste och godaste recept.

1 burk

10 min

Ingredienser:

400 g femminuterssill

2 dl crème fraiche

1 msk majonnäs

1 dl valnötter (hackade)

1 msk flytande honung

1 kruka dill (finhackad)

1-2 msk mortlad rosépeppar

1 tsk peppar