Loreen vill skapa sin kreativa plats på norra Gotland

Tidigare åkte Loreen till Island eller Norrland för att hitta lugnet. Nu är det Gotland som gäller och hon drömmer om att skapa sin egen kreativa plats på ön. Vi möter henne i en lång intervju om kärleken till Gotland, livet som artist och får även svaret på vad hon tycker om Gotlandsdricka.

Gotland 1 juli 2021 07:00

Lorine Zineb Noka Talhaoui, Loreen, har efter många år på resande fot till slut hittat en plats att kalla hem – och det är på Gotland som hon mår som bäst. 

Loreen är född i Stockholm, men uppvuxen i Västerås tillsammans med sina fem syskon och deras mamma. Alla syskon har blivit framgångsrika i sina respektive yrken. 

Hon säger att det är deras mamma som lagt grunden. 

– Vår mamma har varit så otroligt stark. Hon flydde från ett liv i fattigdom i Marocko och den plats som var det enda hon kände till. Hennes enda trygghet. Mamma har verkligen kämpat för rätten att få vara sig själv, säger Loreen och fortsätter:

– Det har vi fått med oss, vi måste jobba hårt för att nå dit vi vill. Det är nästan så att vi kämpar för familjen och alla dem som offrat sig för att vi ska få det bra.

Från början hade hon aldrig en dröm om att bli artist. Hon levde på att få utforska sin röst. Redan från tidig ålder försökte hon hitta olika platser för att leka med rösten som instrument. 

– Jag kunde sticka i väg och sätta mig under en bro för att höra akustiken. Ibland stängde jag in mig på toaletten, stängde av ljuset för att fokusera. Mina sinnen och rösten skulle få vara i fokus. Jag vill bara få utforska min röst, när andra kom i närheten slutade jag, berättar Loreen.

 

Mycket förändrades 2004 när hon var med i Idol. Hon beskriver det som en nyttig – men tuff skola. 

– Idol var en lärorik men smärtsamt. Jag hade ingen direkt tanke på att bli artist och jag hade inte kommit särskilt långt i min utveckling. Musiken var min egen oas och fristad. Men jag fick genom de utmaningarna som kom med programmet och dess efterdyningar hitta mitt eget artistiska uttryck och skydda det. Det finns alltid dem omkring som påstår sig veta bättre vem du är än du själv. Och det är där man behöver stå på sig.

Efter att hon varit med i programmet bestämde hon sig för att testa olika roller. Hon var bland annat inblandad i flera tv-produktioner och arbetade som allt från klippare till efterbearbetningsproducent. 

Loreen fyllde på sin kompetens för att kunna förstå nöjesbranschen i sin helhet och bli totalt oberoende. Att ha kontroll på varenda del utav den kreativa processen var viktigt. 

– Jag kan idag säga att jag själv kan producera vad jag vill rent kreativt. Som kvinna i branschen är det en extra viktig position att ta, då det alldeles för länge har funnits en grov obalans mellan män och kvinnor. För mansdominerat helt enkelt. Under åren har man fått höra ”Gör så här lilla gumman, så där kan du inte göra”. Vilket har varit tufft när man har känt sig osäker eller inte förstått allt. 

Ett exempel där Loreen tog full kontroll är med låten ”Euphoria” – låten som blev hennes stora genombrott. Hon hade varit med i Melodifestivalen året innan när Christer Björkman ringde och ville ha med henne i tävlingen på nytt.

– Christer ringde mig många gånger och frågade om jag inte skulle vara med. Han hade en passion och övertygelse om att denna låt var för mig. Till slut började jag tänka att det kanske var meningen att jag skulle vara med igen. Mycket omkring mig under den här perioden förde mig i den riktningen. Men jag hade ett tydligt krav, att jag inte skulle kompromissa på mitt uttryck. Den här låten och framträdandet skulle vara en direkt spegling av mitt inre.

Låten ”Euphoria” sjöngs på provinspelningen av en man. Loreen gjorde om mycket av låten, lade på stråkar, skapade den välkända dansen och utformade hela grundframträdandet. Varken Christer Björkman eller någon annan fick se framträdandet innan det var färdigt. 

I en gymnastiksal fick Christer och flera andra personer för första gången se numret. 

– Haha, han blev nog jäkligt nervös när han fick se vad jag hade skapat. Jag förstår paniken när det enda de i den stunden kunde se var en tjej som dansade på golvet innanför en markering av tejp som utgjorde scenens form och storlek. Jag sade till dem att jag tänkte att framträdandet skulle göras barfota med stora tyger till kläder, utan extravagant ljus med bara fläkt samt snö. Då såg jag hur Christer djupandades över att jag inte skulle ha skor. De fick panik och undrade vad det var frågan om.

 

Hur är det att leva med en låt ”Euphoria”? Är det lite som Hugh Grant alltid kommer vara förknippad med Notting Hill? 

– Jag känner inte att jag lever i skuggan av den. Jag lever med den låten. Den symboliserar så mycket för mig som är starkt. De som har en stark relation till den låten får gärna ha det. För mig gav det en stor plattform att nå ut med det som jag vill förmedla, men den för mig en symbol för att våga lita på sin intuition och hur stark påverkan en människa kan ha på sin omgivning när hon talar och skapar sin sanning.

Efter ”Euphoria” har Loreen bland annat haft Stockholm som bas och rest runt i världen för att skapa musik, uppträda och leva. I samband med coronapandemin har Loreen haft mer tid i studion och hon har även medverkat i ”Så mycket bättre”. 

Det har utmynnat i flera låtar som är på svenska. Tidigare i vår släpptes låten ”Sötvattentårar” och fler låtar på svenska kommer släppas under året. 

– När jag skriver och sjunger på svenska får det en starkare känslomässig genomslagskraft i mig och jag ville verkligen utforska det närmare i ”Så mycket bättre”. Jag vänder och vrider på ord i mitt berättande på helt annat sätt än när jag skrivit på engelska. Intressant ändå hur mycket starkare det känns att sjunga ”jag älskar dig” än ”i love you”. Varje mening får en sådan betydelse.

I augusti kommer hon att debutera som skådespelerska i filmen Vinterviken. 

– Där spelar jag en ensamstående ung bipolär mamma från Nordafrika. Det fanns definitivt delar från min uppväxt som jag kunde ta med mig när jag skulle spela henne. Till exempel kunde jag vara med och påverka manus där jag kände att vissa scener inte alls hängde ihop med den marockanska kulturen och hur en ensamstående muslimsk ung mamma tänker och beter sig, säger Loreen och fortsätter:

– Jag kände starkt att jag hade en viktig roll här att framföra och porträttera den här kvinnan på ett trovärdigt och äkta sätt. Inkludering är något jag brinner för starkt och därför kändes extra viktigt här mot min bakgrund.

Sedan åtta år tillbaka bor hon mer eller mindre på Gotland. Under coronapandemin har hon i princip bott heltid på ön.

– Jag älskar det karga orörda som finns på Gotland och att man får vara själv här. Tidigare åkte jag till Island, Nordnorge eller Norrland flera gånger om året, bara för att gå på hajk, ensam i vackra landskap.  Nu behöver jag inte det på samma sätt, jag älskar Gotland. Det var kärlek vid första ögonkastet. 

 

Det finns ju berättelser kring hur Fåröborna tog hand om Ingmar Bergman. När en turist frågade om var han bodde – så pekade Fåröborna åt andra hållet. Hur är det för dig? 

– Man respekterar mitt space och skyddar det litegrann. Så har det blivit och jag har inte pratat om att jag bor på ön. Vissa har blivit förvånade över hur länge som jag faktiskt bott här. 

Drömmen är att skapa en kreativ oas på norra Gotland. Hon och Charli Ljung, DOP och fotograf, har ansökt om att få ändra användning för en byggnad för att det ska kunna bli verklighet.

– Vi vill skapa en kreativ hub på Gotland. En plats för musik-, film- och fotoskapare. säger Loreen och fortsätter:

– Platsen du kreerar på är otroligt viktig och många av mina vackraste verk har kommit till här. Förhoppningen är att flytta merparten utav min verksamhet hit till Gotland. Turnérepetitioner med mera, för att skapa arbetstillfällen och glädje här.  

Hon är tydlig med att något slutgiltigt beslut kring deras projekt ännu inte är fattat.

– Nu väntar vi på vad regionen kommer att säga i frågan. Vi vill inte skynda på processen heller, utan de får titta på det och se vad som är möjligt.

Loreen säger att hon efter åren på Gotland har förälskat sig i livet här och verkligen vill ta hand om ön. 

– Jag hade redan som barn en enorm kärlek och respekt för naturen. Naturen var min fristad. 

När jag tänker på det så är vi människor bortskämda med så mycket vackert runt om oss. Luften, havet, växtriket, djurriket. Inget slår det. Vi får inte glömma att se oss omkring. Vi har ett ansvar att vårda den plats vi är på. 

Nu har du bott på Gotland i åtta år. Har du hunnit smaka Gotlandsdricka? 

Ja, och jag hatar egentligen öl. Men Gotlandsdricka är jäkligt gott alltså. Det är lite sötare och jag gillar verkligen det. Jag var säkert gotlänning i mitt förra liv. 

Om Loreen

Ålder: 37 år. 

Familj: En stor härlig familj. 

En bra bok: The power of now – Eckhart Tolle. 

En bra låt: Bremar/McCoy – Determination.

Favoritplats på Gotland

"Jag älskar Stenkusten. Det är en plats som jag ofta försöker besöka och vandra vid"


Läs mer!

Albin Lee Meldau gör solokonsert på Stelor

 Albin Lee Meldau gör solokonsert på Stelor

Daniel Adams-Ray, Cornelia Jakobs och Cleo till Gotland

Daniel Adams-Ray, Cornelia Jakobs och Cleo till Gotland

Sarah Klang spelar på Stelor i sommar

Sarah Klang spelar på Stelor i sommar

Miriam Bryant kommer till Stora Gåsemora

Miriam Bryant kommer till Stora Gåsemora

Första artisterna klara för Grå Gåsen

Första artisterna klara för Grå Gåsen
Visa fler