Författaren Anna Jansson får fint hederspris

Den gotländska författaren Anna Jansson kommer få Crimetime Awards hederspris.

Gotland 17 september 2021 09:35

Författaren Anna Jansson har under åren skrivit en lång rad av deckare. Nu är det klart att hon kommer få hederspriset under Crimetime Awards. Priset delas ut till en författare som varit banbrytande inom svensk kriminallitteratur och satt Sverige på deckarkartan.

– Jag blev verkligen överraskad och glad! Att få ta emot en så hedersam utmärkelse är stort. Jag är så tacksam att jag fått möjligheten att göra det jag tycker är roligast av allt; att få skriva! Ett stort tack till mina läsare, de som varit med mej på vägen i över tjugo år och till de nya som hittat mina böcker. Jag planerar att skriva tills jag fyller nittio, säger Anna Jansson med en blinkning.

Juryns motivering är följande: 
"Prisad, älskad och framför allt läst! Under de senaste tjugo åren har den här folkkära och produktiva författaren skrivit över 60 böcker, som sammantaget sålt mer än fem miljoner exemplar bara i Sverige, och blivit utgiven i 16 andra länder. Hennes välskrivna deckare innehåller inte bara smarta kriminalgåtor, utan visar också på vilket stort hjärta och öga författaren har för mänskliga relationer. Hon bjuder även på sin egen vetgirighet, och kryddar sina berättelser med kunskap om historien, naturen och vetenskapen. 

Hennes högt älskade polishjältinna Maria Wern firade 20-årsjubileum förra året och är minst lika omtyckt av tv-publiken som av läsarna. Maria Werns son Emil har dessutom fått sin egen barnboksserie för de unga spänningsslukarna. Och som om det inte räckte att med otäcka mord avbefolka Gotland så har hon även startat en ny deckarserie i Örebro, med polisen Kristoffer Bark som huvudperson."

Priset delas ut på Crimetime by night på Svenska Mässan i Göteborg den 25 september.

Här kan ni läsa ett längre reportage med Anna Jansson från i somras.

Tidigare vinnare:

2020 Håkan Nesser
2019 Jan Mårtenson
2018 Liza Marklund
2017 Kerstin Ekman
2016 Maj Sjöwall