S:t Nicolai ruin

Besöksmål 13 juli 2021 15:46

S:t Nicolai är en av Visbys mäktiga kyrkoruiner. På 1200-talet var S.t Nicolai centrum för dominikanerbröderna. Sommartid hålls många konserter i ruinen.

På 1200-talet var S.t Nicolai centrum för dominikanerbröderna, vars mest kände medlem blev Petrus de Dacia. Den kända operan Ruinspelen handlar om Petrus de Dacias kärlek till Christina av Stommeln, operan spelades under många år i S:t Nicolai.

Dominikanerna gick klädda i svarta mantlar och hättor och kallades därför "svartbröder". I S:t Nicolai ägnade de sig åt studier och själavård. Ett gotiskt kor med höga spetsvalvsbågar och en praktfull västgavel med tegeldekorerade blinderingar i rosettform tillhör de delar av kyrkan som finns bevarade. Enligt legenden satt det karbunkelstenar i rosetterna på fasaden, som Valdemar Atterdag snodde med sig. Hans skepp sjönk utanför Karlsöarna och stenarna ligger på botten och glimmar.

Sommartid hålls många konserter i ruinen, bland annat under musikfestivalen Gotland Chamber Music Festival. S:t Nicolai ruin kallas idag även för Kultudralen.

Så jobbar vi med nyheter