Skolgalleriet

Besöksmål 8 juli 2021 10:33

I den nedlagda folkskolan i Vänge hittar du Skolgalleriet med den permanenta och ständigt växande utställningen ”Projekt skolbänken.”

Undervisningen i skolan, som stod färdigbyggd mittemot kyrkan år 1918, upphörde under tidigt 1970-tal. Inne i skolsalen finns en stor mängd rekvisita från skolmiljöer från 1800-talet fram till 1960-talet.

På gårdsplanen står bänkar av sten och järn i olika former av konstnären Anders Thorlin, en skolsal där tidens tand och naturens krafter förändrar och lägger till. Solsken, regnskurar och snöfall ger stenen olika uttryck. Utställningen fortsätter in på stigar i den vildvuxna trädgården, där skulpturer står utplacerade i grönskan.

Här finns också lärarinnans och elevernas cykelgarage, som omvandlats till ett galleri, där det visas tillfälliga utställningar under sommaren.

Konstnärsparet Anders Thorlin och Karin Degerfeldt bor i den gamla lärarbostaden ovanför Skolgalleriet, och har sina ateljéer i fristående byggnader ute på gården. I verkstan anordnas helgkurser i stenhuggarkonsten, då kursdeltagarna får prova på hur verktygen fungerar och hugga olika former för hand.

LÄS MER OCH SE BILDER: SKOLGALLERIET I VÄNGE VÄCKER MINNEN

Så jobbar vi med nyheter