Gotska Sandöm

Besöksmål 2 juli 2021 13:53

Drömmer du om en vidsträckt strand där sanden är mjuk och följsam under dina bara fötter, en plats där du kan vara ensam med det öppna havets horisont? Där du senare kan slå dig ner i den varma sanden efter ett kvällsdopp i solnedgången. På Gotska Sandön kan du få en strand för dig själv i flera timmar.

Hela Gotska Sandön är sedan 1963 en nationalpark som förvaltas av länsstyrelsen på Gotland. Två tillsynsmän tjänstgör på den ensliga ön fyra mil norr om Fårö året runt. Under sommarsäsongen finns lägervärdar som tar hand om turisterna och fraktar bagaget till lägerplatsen. Det finns ingen kiosk eller affär på ön utan besökarna tar med sig egen mat.

Gotska Sandön saknar hamn och Las Palmas är den enda stranden där det är tillräckligt djupt för att båten ska kunna nå stranden. Vid kraftig dyning eller pålandsvind får man ta iland passagerarna i gummitbåt till en annan strand. När besökarna kommit iland får de vandra till sin stuga, vandrarhem eller tältplats mellan en och nio kilometer.

Idag finns inte någon bofast befolkning på Gotska Sandön. Tidigare fanns bofasta på ön som bedrev fårskötsel, åkerbruk och fiske, eller arbetade som fyrvaktare.

Överresan sker med båten m/s Gotska Sandön från Fårösund eller Nynäshamn och tar cirka två timmar. Det går turer tre till fyra gånger i veckan från mitten av maj till en vecka in i september.

Alla bor på lägerplatsen eller i fyrbyn strax intill. Det finns flera boendealternativ: stuga, vandrarhem, hyrtält eller eget tält.

Läs mer: Sjörövare Gottberg får ta plats i Gotska Sandöns museum

Läs mer: Gotska Sandön, ett isolerat paradis

Så jobbar vi med nyheter