Dämba natur- och kulturstig

Besöksmål 2 juli 2021 13:37

Dämbaskogen är en natur- och kulturstig i ett privat markområde på Fårö. Skogen är en typisk Fåröskog och har många spännande lämningar som ruiner av lammgift, kalkugnar och olika sorters stenrösen.

De största stenhögarna är 2000-åriga gravar men det finns också ett stort antal så kallade odlingsrösen som är rester från tidigare generationers slit för sin överlevnad.

Den markerade vandringsleden är på cirka 1200 meter med sittbänkar och informationstavlor för att göra upplevelsen så angenäm och minnesvärd som möjligt. En avstickare på cirka 200 meter från leden ligger en jordkällare med kamin och torr ved där du kan njuta en stunds vila och avkoppling.

Hur hittar man då till denna pärla? Jo det är enkelt, du kör från Broa färjeläge mot Fårö kyrka. Efter den första campingplatsen Solhaga camping är det 900 meter till avtagsvägen på vänster sida. Efter ca 50 meter på grusvägen kommer en gallerbro, kör över den och du är framme. Här möts du av en liten parkeringsplats och informationstavla. Kommer du från Fårö kyrka mot färjan tar du första riktiga vägen höger efter vägen mot Lansa, ca 1,7 km. Den aktuella avtagsvägen går mot Klintsbro, men skogen och kulturleden ligger bara max 100 meter från stora vägen.
Öppna dina sinnen och vi är övertygade om att ni får bra upplevelse, det fina är att det är öppet året runt, dygnet runt.

Så jobbar vi med nyheter