Bungenäs

Besöksmål 5 juli 2021 14:05

Bungenäs är en 165 hektar stor halvö strax öster om Fårösund på norra Gotland som under lång tid var militärt område och avstängd för allmänheten. Numera är halvön tillgänglig för besökare.

Under Bungenäs storhetstid fanns här Gotlands största kalkbrott med upp emot 200 anställda. När kalkbrytningen lades ner 1963 tog militären området i besittning som övningsområde för KA 3.

Kvar från dessa två eror finns nu ett landskap med stora ärr och spår av mänsklig påverkan: djupa kalkbrott, ett hundratal övertäckta bunkrar, bergrum, granatkratrar, halvt raserade utlastningsbryggor, utplanade strandlinjer och ett antal byggnader från de olika epokerna.

Man kan cykla runt och titta på de byggnader som finns kvar: den gamla Konsumaffären, förvaltarvillan med sina rester av storskalig odling ihopväxt med en militär hinderbana, arbetarmatsalen, de höga ugnarna och rester av de gamla utlastningsbryggorna. Men framför allt bjuder Bungenäs på en naturupplevelse med sina vattenfyllda kalkbrott och vyn mot havet.

Läs mer: Bungenäs bjuder på stillhet, natur och härliga smakupplevelser

Så jobbar vi med nyheter