Vendela hjälper restauranger att våga satsa på öl

Nio av tio väljer vin framför öl till restaurangmaten när det kommer till dryck. Det vill Gotlands bryggeri tillsammans med krogarna i Visby, ändra på.

Ölet ska får mer plats till maten, det anser Vendela Jansson på Gotlands bryggeri.

Ölet ska får mer plats till maten, det anser Vendela Jansson på Gotlands bryggeri.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-12-10 07:02

Sen ska vi ju ha något att dricka till maten, kanske du sagt när du beställt mat på en restaurang. Kyparen frågar då allt som oftast dig om du vill ha rött eller vitt vin till din beställda smakupplevelse. Det vill Vendela Jansson på Gotlands bryggeri ändra på. Därför har man skapat konceptet Beer makers dinner. 

– Jag tror att det finns en föreställning om till vilken mat ett öl passar. Burgare och öl är ett klassiskt exempel. Och då gärna en stor stark, mer som en törstsläckare. Sen analyserar man inte smakerna mer än så. Där vill vi ändra ett beteende.

undefined
Servera gärna julölen i ett glas med bredare glas, med avsmaland topp så frigörs mycket smak när du häller upp.

Vendela Jansson, besöksansvarig på Gotlands bryggeri, tror att fler skulle våga välja en öl om de visste vilken sort som passar vilken mat. En kunskap som hon tycker att bryggerierna måste bli bättre på att förmedla till restaurangerna. 

– Det har länge ansetts finare att dricka vin. Det är en starkt bidragande orsak till att vinet blivit så självklart på restaurangen. Det är upp till oss att utbilda både krogpersonal och konsument så de vågar fråga om öl. Gärna utifrån vilken smak man vill ha, det är lite av ett mål för oss.

Idén till Beer makers dinner föddes ur pandemin. Bryggeriet på S:t Hansgatan ville stötta de lokala krogarna och tog därför fram ett koncept där man erbjuder privatpersoner eller företag att först genomföra en ölprovning i bryggeriets lokaler för att sedan gå till restaurangen och äta mat i kombination med noga utvald öl. 

– Det är på sätt och vis en uppdaterad bryggerivisning där vi väver samman maten och drycken.

undefined
Enligt de tyska renhetslagarna får ölet endast göras på vatten, malt, humle och jäst.

Den stora vurmen för hantverksöl och svåra Ipor torde synas hos såväl restauranger som på systembolaget. Men faktum är att 90 procent av ölen som säljs på Systembolaget fortfarande är ljus lager, som inte tillhör det så kallade premiumsortimentet. 

– Även om vi på kort tid gått från 20 bryggerier i Sverige till totalt 450 idag så är det fortfarande en väldigt liten procent av ölen som säljs som inte är traditionell ljus lager. Där har bryggerier och restauranger en stor del i att våga erbjuda olika sorters öl.

Vilket ansvar bär sommelierutbildningar i det här?

– Jag tycker de ska behandla öl precis på samma sätt som vin eller andra drycker som alkoholfria alternativ, kaffe eller te. Där kan det göras en stor skillnad. 

undefined
Beer makers dinner är ett koncept där bryggerivisningen flyttar ut på restaurangen.

Ett tillfälle där det oftast väljs öl framför vin är på julbordet. Julöl finns i massor av former och flaskor och har rotat sig som en klassiker på de svenska julborden, nästan lika självklar som sillen eller köttbullarna. 

– Det finns något svensk och lite patriotiskt kring julbordet. Historien kring ölet spelar in här och i bilden av julbordet, där finns ölet med. Sen passar julölet väldigt bra till den feta maten på julbordet. 

Nu vill Vendela Jansson låta ölet få större plats på borden, inte bara vid högtider. Hon menar tillexempel att den bästa drycken till fisk och skaldjur inte är bubblor eller vitt vin. Det är en stout. 

– Till ostron är den tveklöst bästa drycken en stout. Egentligen till alla skaldjur. Det finns något i det salta och umamin som stoutens brända toner passar väldigt fint till. Sen kan det vara svårt att gå från vin till stout, hoppet är rätt stort. Då kan man börja med att testa en pils, som är torr och krispig, då är du en liten bit på vägen.

När börjar vi prata om öl på samma sätt som vi pratar om vin?

– Det är ett arbete som nog kommer ta tid. Mycket handlar om att våga, då har vi kommit en bra bit på vägen. 

Julölets brända toner passar den feta maten på julbordet.
Julölets brända toner passar den feta maten på julbordet.
Beer makers dinner

Ett koncept som Gotlands bryggeri arbetat fram för att få fler restauranggäster att välja öl på krogen. 

Bakgrunden är att nio av tio väljer vin fram öl som alkoholhaltigt alternativ på restaurang.

Konceptet flyttas runt på olika krogar i Visby. 

Först ut är restaurang Bolaget på Stora torget i Visby där Beer makers dinner pågår fram till årsskiftet.