Välbekanta Visbymiljöer i succéförfattarens nya bok

Ännu en gång återvänder författaren Sofia Lundberg till sina rötter: Morföräldrarnas kafé i Visby, som spelar en central roll i författarens senaste roman.

Sofia Lundberg har fritidshus på norra Gotland och tillbringar således även i vuxen ålder mycket tid på ön. Hon har även varit verksam som journalist.

Sofia Lundberg har fritidshus på norra Gotland och tillbringar således även i vuxen ålder mycket tid på ön. Hon har även varit verksam som journalist.

Foto: Edvin Högdal/arkiv

Stadsvandring2021-05-05 18:24

Sofia Lundberg rör sig vant ute i den stora världen. Så blir det väl om man har en bakgrund som modell.

Men, men – det där är ett avslutat kapitel sedan länge; nu erövrar hon världen med andra medel.

2015 debuterade Sofia Lundberg som romanförfattare med "Den röda adressboken". Den kom sedermera att översättas till 36 språk, samt toppa internationella försäljningslistor.

Hennes signum är berättelser som tar avstamp i den där stora världen, men landar i den lilla. I sin senaste roman – "Som en fjäder i vinden", som kommer ut 7 april – landar läsaren på Gotland.

– Upprinnelsen är ett samtal med min mamma, som växte upp i Visby. En dag blev hon uppringd av sin barndomsvän, som bodde i grannhuset. Hon berättade för min mamma att hon var sjuk. Efteråt sa mamma till mig: "Jag tror det där var sista gången. Det var som om hon ville säga farväl", berättar Sofia Lundberg. 

Ur det växte en berättelse om livslång vänskap fram. 

– Jag tyckte att det där samtalet var obeskrivligt sorgligt, men det väckte också många tankar. Jag har alltid intresserat mig för kärleken i bred bemärkelse, inte bara den typiska mellan man och kvinna. Kärleken finns överallt i alla relationer. Och det ställs på sin spets när man blir vänner i unga år och följs åt ända till slutet, säger Sofia Lundberg. 

Boken om de två kvinnornas vänskap utspelas i välbekanta Visbymiljöer. I centrum står en restaurang, vars förlaga i verkligheten är kaféet Strykjärnet, som drevs av Sofia Lundbergs morföräldrar.

– Jag har lånat ramen från min mammas uppväxt, men historien är påhittad och detaljer har ändrats. Mamma och hennes bästa kompis bodde visserligen grannar på S:t Göransgatan, men de råkade inte ut får samma saker som i boken. Och jag vet, Strykjärnet var ett kafé en gång i tiden, men i min bok har det förvandlats till en restaurang.

Det här är inte första gången hon förlägger handlingen till Gotland. "Ett frågetecken är ett halvt hjärta" från 2018 beskriver liknande skeenden och platser på ön.

– Jag växte upp i Västerås, men tillbringade i stort sett all ledig tid på Gotland. Och det är ju då, när man är ledig, som man präglas mest. Därför ser jag Gotland som mitt andra hem. Då är det ju inte så konstigt att jag ofta hamnar där i mina böcker. Och jag skriver helst om platser som jag kan, och som betyder något för mig – som Milano, Paris ... och Gotland.