Gotlands chokladfabrik -choklad av bönor från Karibien

Théo Ghnassia startade Gotlands chokladfabrik i början av året. Här producerar han choklad av kakaobönor från Dominikanska republiken som han importerar med en segelbåt.

Livsmedel 23 juli 2021 08:01

Théo Ghnassia, som har rötterna i Frankrike, var på väg att göra en dokumentär om arbetsförhållandena i chokladindustrin. Men det resulterade istället i att han började tillverka egen choklad på ett så naturligt sätt som möjligt.

–Jag öppnade en liten chokladbutik i Danmark 2015 och för två år sedan tog jag med all min utrustning hit till Gotland och började min produktion här i stället, berättar han.

I början av februari öppnade han Gotlands chokladfabrik på Adelsgatan. Här säljer han chokladkakor och chokladpraliner med olika smaker av bland annat frukt och nötter. 

– Jag använder endast naturliga smaker och så ekologiska ingredienser som möjligt, i sommar kommer jag se vad jag kan använda från Gotland, säger Théo.  

Han tillverkar chokladen från kakaobönan och sköter hela processen till den färdiga chokladkakan, en tillverkning som kallas: Bean to bar. 

– Det är en rörelse som startade i USA för ungefär 10 år sedan. I Europa börjar den också komma igång och nu kan jag se fler och fler chokladtillverkare göra choklad på det här sättet. 

– Det betyder att du gör din choklad från grunden. Syftet är att göra egen choklad där du också vet var kakaobönorna kommer ifrån och det betyder också att man vet vilka bönder som odlat kakaobönorna och kan välja vilken sorts bönor du vill ha, säger Théo. 

Kakaobönorna som Theo använder till sin chokladtillverkning kommer från Dominikanska republiken. Han reste runt i landet för några år sedan och träffade olika lantbrukare för att hitta rätt odlare till chokladtillverkningen. 

– Gården som odlar mina kakaobönor använder sig av principer av permakultur i odlingen. De bryr sig väldigt mycket om jordhälsan och det är väldigt viktigt för mig. 

Bönorna transporteras på en segelbåt från Dominikanska republiken till Amsterdam. Théo hämtar upp dem där en gång per år, men nästa steg är att få kakaobönorna att transporteras hela vägen till Gotland. 


Läs mer!
Visby

6 saker att göra i Visby när det regnar