Från Medelhavet till Slite hamn

I Slite har Gry Svedberg, Eva Toivonen och Kirsten Åkerman öppnat Hamnen. En butik med tonvikt på inredning från länderna kring Medelhavet och saker som fått nytt liv genom återbruk.

Specialbutiker 9 juli 2021 07:42

Den stora faluröda byggnaden, som butiken ligger i, låg först på en av öarna utanför Slite. Den fungerade då som karantänssjukhus och flyttades in till hamnen i mitten av artonhundratalet, för att få ett nytt liv som magasin och samlingsplats. 

– Här där vi befinner oss nu har det under lång tid varit förråd och inte så tillgängligt för allmänheten, så när vi öppnad vid påsk var det fint att många Slitebor var nyfikna på hur det såg ut här inne, säger Kirsten. 

 De tre vännerna är alla i ett stadie i livet där de slagit in på nya vägar, Gry lämnade vinbranschen, Eva sålde restaurang Bolaget och Kirsten avslutade ett uppdrag hon haft under lång tid. Idén till en butik började efter en resa till Italien. 

– För mig och Eva började det med keramiken när vi var i Apulien tillsammans. Vi besökte olika keramiker där och hittade tillslut den prickiga, som vi tyckte var så fin, berättar Gry. 

 Förutom den italienska keramiken syns antika skåp från Ungern, gamla skärbräden från Turkiet, kläder från Sverige och Indien, bord från Grekland, handdukar, filtar, badrockar och ekologisk olivolja från Hammamet i Tunisien.

Det är stor variation av grejer som ryms i den röda byggnaden. Här finns även utvalda återbrukade ting och böcker om Gotland och havet. 

– Vi har enats om att den röda tråden i butiken är Medelhavet, vi har rest mycket i länderna där omkring och tycker om att ta hem saker som kommer därifrån, säger Gry Svedberg. 

 En organiserad röra av saker för vardag och fest mitt i hamnen, mitt i sommaren.