Åhsbergska hagen

Foto: Gotland Just Nu

Besöksmål2021-07-14 14:24

Åhsbergska hagen är en naturskön plats i Visby , belägen nedanför klintkanten och nära två badplatser. Här finns orkidéer och flera fågelarter.


Åhsbergska hagen är en naturskön plats i Visby , belägen nedanför klintkanten och nära två badplatser. Här finns orkidéer och flera fågelarter.

Åhsberska hagen är en populär plats för utflykter och sportaktiviteter som varpa och brännboll. Även Medeltidsveckan har haft aktiviteter i Åhsbergska hagen, då i skepnad av Sherwoodskogen.

Åhsbergska hagen ägs sedan 1904 av Sällskapet D.B.W., sedan Anna Åhsberg, född Brunberg, skänkt pengar till sällskapet. Anna Åhsbergs far hade på sin tid ägt en del av hagen. Med gåvan följde villkoren att hagen skulle hållas öppen för alla och envar, att den inte fick säljas samt att den skulle bära namnet ”Åhsbergska hagen”.

Det finns en liten våtmark inom området. I utkanterna av våtmarkerna finns enstaka bestånd av småvänderot. Bland orkidéerna i källkärret finns vaxnycklar som fått sitt namn av de vaxgula blommorna och dess nära släkting sumpnycklar. Brudsporren brukar blomma mot mitten av juni.

Ungefär samtidigt blommar också kärrkniproten.En intressant växt är den insektsätande fjälltätörten som i vårt land bara förekommere i fjälltrakterna och på Gotland. Den fångar insekter med de breda klibbiga bladen.

Fåglar som du kan se och höra i Åhsberska hagen är bland andra: Ringduva, skogsduva, Sveriges näst minsta fågel gärdsmyg, järnsparv, rödhaken, trädkrypare, stenknäck, bofink och grönfink. I Åhsbergska hagen kan man även se halsbandsflugsnapparen, Gotlands landskapsfågel. Hanen svart-vit med vitt halsband, honan brun på ovansidan med smutsvit undersida och vit vingfläck.

Karta: Åhsbergska Hagen
Så jobbar vi med nyheterLäs mer här!