Surdegsvåfflan i centrum hos Vår Fru i Visby innerstad

I konsthandeln Ridelius gamla lokaler på St: Hansgatan finns sedan ett år tillbaka "Vår Fru". Lia Boysen och Per Broman har startat restaurangen där surdegsvåfflor gräddas bland anor från 1600-talet.

Gänget bakom Vår Fru i Visby.

Gänget bakom Vår Fru i Visby.

Foto: Montage

Restaurang & catering2021-05-05 13:51

– Om det här är Visbys äldsta affär, ville vi veta vad som fanns bakom gipsväggarna. Vi började riva och det var gamla spännande saker som kom fram hela tiden, säger Lia Boysen. 

Under renoveringens gång fann de bland annat en schablonmålning från 1600-talet, en orginaltapet på väggen i den nuvarande baren och en kakelugn är bevarad på övervåningen. Till restaurangen har de också skapat ett orangeri på gården i sekelskiftsstil och en ateljé där de har spännande utställningar, till sommaren blir det Astrid Sylwan. 

undefined
Lia Boysen och Per Broman startade Vår fru 2020.

– De olika rummen attraherar olika människor. Och det är meningen för vi vill att alla ska känna sig välkomna, säger Malin Spång. Hon har fått uppdrag att driva restaurangen tillsammans med Beatrice Alverdal. Malin är bartender och Beatrice är sommelier, men på Vår fru gör de mer än så. 

– Vi har lärt oss otroligt mycket i och med pandemin och fått göra allt från att underhålla surdegen, grädda våfflorna och stå för servicen, säger Beatrice. 

undefined
Surdegsvåffla, Skagen, Brynt Smör, Gurka & Dill

Surdegsvåfflorna är antigen toppade med salt eller sött med bland annat skagenröra, kantareller, rabarber eller saffranskräm. Målet är att inhandla råvaror efter säsong och vara så ekologiska och närodlade som möjligt, vilket även präglar dryckesmenyn.

– Bea jobbar med naturviner. Jag jobbar med cocktails, där det handlar om råvaror, smaker och att ta till vara på så mycket svinn som möjligt, säger Malin. 

– Att de här två har dykt upp är en skänk från ovan. Och med deras smaklökar skapar de fantastiska smaker, säger Lia Boysen. 

undefined
Malin Spång och Beatrice Alverdal

Varför blev det våfflor? 

– Jag och Per såg att huset var till salu. Vi gick på visning och blev tagna med storm av det här huset, vi så alla möjligheter. Vi gick ut och åt på kvällen och då kom våfflan upp som en idé. Vi kom på att våfflan är medeltida och att det passar bra i en medeltida stad, säger Lia Boysen. 

En kompis till Lia sa, att om de ville ha den bästa våfflan på menyn skulle de kontakta bagarmästaren Johan Sörberg.

– Han kom hit och experimenterade och resultatet blev surdegsvåfflan. Surdegen gör den extra knaprig tillsammans med lite syrlighet, säger Lia Boysen. 

undefined
Orangeriet på Vår frus gård.

Nytt för i år är frunch på söndagar att våffelbruket får sällskap av en ny pop-up restaurang i ateljén. Den kommer ha öppet tre kvällar i veckan för mindre sällskap. 

– Vi utvecklar en restaurang där vi kommer jobba med mindre cocktails och mat tillsammans, säger Malin.  

– Här kommer man kunna äta mat mitt i konsten, säger Lia Boysen. 

Vår fru-gänget i orangeriet.
Vår fru-gänget i orangeriet.