GGN-segraren Mathilda Ahlström ger sina bästa tips

Supertalangen Mathilda Ahlström tog i fjol hem Gotland Grand National för första gången. Här ger hon sina bästa tips inför årets upplaga av GGN.

Gotland 21 oktober 2021 09:34

Mathilda Ahlström, 18 år, hade vunnit juniorklassen på tjejsidan två år och slutat på fjärdeplats i damklassen i GGN 2019. I fjol tog hon till slut hem tävlingen och blev etta i damklassen. 

– Det blev så stort med tanke på att det var tv-sändning och allt. Det är många som inte är insatta i endurovärlden som uppmärksammar tävlingen. Det står även i tidningen och då förstod många runtomkring att jag hade vunnit. Det blir större uppmärksamhet jämfört med andra tävlingar, säger Mathilda Ahlström som tävlar för FMCK Skövde. 

Hur var det att vinna? 

– Jag var lite sur på att jag kom fyra året innan, men kände att jag skulle se hur racet utvecklade sig och ta det därefter. Egentligen förstod jag det när jag kört om och dragit ut på ledningen. Sista halva varvet gick motorcykeln sönder och då var jag lite nervös. Men det blev ju väldigt bra. 

Hon säger att det finns stora utmaningar när man kör Gotland Grand National. 

– Det finns inte så många tävlingar där man kör varvlopp som det faktiskt är. På Gotland vet man aldrig heller vad det blir för väder, det kan vara helt dammigt på banan eller så är det ösregn. Det är charmen med Gotland Grand National. 

För en som gillar att vara ute i solen låter det inte så härligt? 

– Haha! Men det är väldigt roligt att köra i! 

Mathilda Ahlström kommer att stå på startbanan när Gotland Grand National körs den 29-30 oktober. 

– Jag har haft lite öroninflammation och halsfluss. Men nu är jag frisk igen och ska träna för fullt inför GGN. Jag siktar på att försvara titeln, det gör nog alla som vunnit året innan. 

Under måndagen blev det officiellt att Mathilda Ahlström missar årets GGN på grund av en skada. 

Så lyckas du bra i GGN

– Ta det inte allt för seriöst och fokusera inte enbart på tävlingen. Försök att göra lite andra saker, gå runt inne i Visby och njut.

– Kom dit förberedd och är man osäker på något innan man ska åka – fråga andra som har kört. Det är viktigt och väldigt bra att man inte kommer dit och bara chansar. Det blir en tuff tävling, men samtidigt är det viktigt att ha roligt. 

– Ät bra mat och drick mycket vatten. Jag brukar köra på pasta och mycket kolhydrater, underhåll med vitaminer och mineraler.


Gotland Grand National
Gotland

"En folkfest och vi hoppas att folk ska vallfärda hit"

Gotland

NOSTALGI: Se bilder från tidigare års upplagor av GGN

Gotland

TIPSET: Favoriterna till Gotland Grand National 2021

Gotland

Här är nyheterna under Gotland Grand National

Gotland

Gotland Grand National - här är bästa publikplatserna

Läs mer!
Gotland

SE LISTAN: Flera julmarknader på Gotland

Besöksmål

Gör en utflykt och vandra vid Linnéstigen i När

Gotland

"En folkfest och vi hoppas att folk ska vallfärda hit"

Gotland

TIPSET: Favoriterna till Gotland Grand National 2021

Gotland

Här är nyheterna under Gotland Grand National

Visa fler