Från Tyskland till Gotland med getter och får

Familjen Wendeberg flyttade med sina getter och får från Tyskland och har startat Gotland Creamery. Här producerar de handgjord ost som de säljer i sin gårdsbutik.

Ekologisk mat 15 juli 2021 08:01

Magnus och Annelie träffades i Kalifornien, där de båda arbetade som forskare. Annelie fick med sig Magnus till hemlandet Tyskland, där de fortsatte att jobba inom vetenskap, men upptäckte snart att de ville byta livsstil. 

– Vi jobbade med miljövetenskap och vi var väl medvetna om klimatkrisen. Vi studerade problemet, men i våra vardagsliv levde vi på som vanligt. Så vi slutade på våra jobb, säger Magnus. 

De började i stället att odla egna grönsaker, äta ägg från egna hönor, köpa kött från granngårdar och när de ville ha egen mjölk, kom getterna in i bilden. 

– Vi tänkte att vi behövde två getter för att få mjölk till hela familjen. Vi besökte några vänner som hade en gård och fick fem getter med oss hem. Då hade vi plötsligt mer mjölk än vad vi kunde dricka, säger Annelie. 

Då började de göra ost till familjen och efter sex år fick de en idé om att sälja egen ost. För att få ihop tillräckligt med ost behövde de fler getter och mer mark. Och mark var svårt att få tag på i Tyskland.

– Det var dags att flytta och Gotland är ett perfekt ställe att göra det vi ville göra. Det är ett bra ställe för entreprenörer, nästan alla vi träffar här är väldigt positiva till folk som oss, som gör något annorlunda, säger Magnus. 

I augusti förverkligade de idén och flyttade till Mästerby med sina 2 barn, 13 getter och 11 får. Nu har de startat Gotland creamery och i deras gårdsbutik säljer de egentillverkad Robiolina (en italiensk mjukost), Mozzarella, Scamorza, Chèvre, och Queijo coalho (en Brasiliansk grillost).

– Nu i början kommer vi göra färska ostar, men målet är att göra fler lagrade ostar och tillverka våra egna varianter av ost. 

För att få till den bästa möjliga mjölken låter de getterna få beta på en ny plätt med färskt gräs varje dag. Paret har också startat ett samarbete med SLU.

– Vi har ett jordbruk som binder mer koldioxid i jorden, än vad vi gör av med, vilket också var vårt mål med att flytta hit och starta företaget, säger Magnus Wendeberg. 


Läs mer!
Restaurang & catering

Grönt i fokus på Krakas krog

Restaurang & catering

Startat korvrestaurang vid gamla sockerbruket i Roma

Restaurang & catering

De har skapat den kreativa oasen: Prima gård i Bunge

Klintehamn

Monica öppnar ny butik –"Klinte är verkligen på gång"

Restaurang & catering

Surdegsvåfflan i centrum hos Vår Fru i Visby innerstad

Visa fler