Fem sägner och skrönor från Visby innerstad

Det finns många sägner och skrönor om Visby. Här har vi tillsammans med Lars Kruthof, Gotlands Museum, letat fram fem av dem.

Lisa Johansson, Gotlands museum, i S:t Lars ruin.

Lisa Johansson, Gotlands museum, i S:t Lars ruin.

Foto: Simon Bendelin

Visby2021-06-11 11:00

Kvinnan som blev fast i Jungfrutornet

Enligt sägnen ska en kvinna år 1361 ha förrått Visby. Valdemar Atterdag ska ha träffat kvinnan i samband med att han ensam varit på ön och spionerat. Därefter ska de ha inlett en relation och kvinnan ska ha lämnat nycklarna till Visbys portar – så att Valdemar Atterdag kunde ta sig in. När staden förstod att det fanns en förrädare bland dem kunde de till slut fånga kvinnan. Enligt sägnen ska hon som straff ha murats in levande i Jungfrutornet. 

– Det är en sådan där sägen som finns på olika ställen i världen med olika teman, säger Lars Kruthof.

Brandskattningen av Visby

Många har hört talas om brandskattningen av Visby år 1361. Men i dag finns det inga bevis för att det inträffat som det beskrivs. Enligt sägnen ska Valdemar Atterdag ha ställt ut tre öltunnor som skulle fyllas med guld, silver och andra dyrbarhet.

–Brandskattningen tror vi dag är en sägen. Hela den grejen med att han satte upp de där tunnorna som skulle fyllas med allt Visbyborna ägde innan skymningen, det tror vi inte har inträffat, säger Lars Kruthof. 

Tuppen som satte eld på domkyrkan

År 1744, natten mellan 6 och 7 augusti, inträffade en brand i Visby domkyrka och det västra tornet fick därefter byggas upp på nytt. Skräddare Holmberg kunde senare berätta hur branden uppstått. Enligt honom ska han ha sett en kvinna som kommit invandrandes till staden med en korg i sin arm, i korgen fanns en eldröd tupp. När kvinnan öppnade korgen ska tuppen ha flugit upp till kyrktornet och därefter ska branden ha brutit ut. 

Skomakarlärlingen som blev Visbys borgmästare

Enligt sägnen ska tysken Hans Turitz i början av 1600-talet suttit i ett värdshus i Italien och överhört ett samtal mellan två gotländska munkar. De pratade om en skatt, en gås med 24 ungar i guld, som var inmurade i S:t Clemens. 

Hans begav sig därför till Visby, hittade skatten, gifte sig och blev senare vald till Visbys borgmästare. 

– Det fanns mycket riktigt en man som hette Hans Turitz, var stadens borgmästare och bodde i Visby. Han dog 1629. Men förmodligen har man hittat på den här berättelsen, det har aldrig inträffat, säger Lars Kruthof. 

Drömda skatten i S:t Lars ruin

1875 var lektor Carl Johan Bergman på middag hos en kvinna som berättade om ett möte som hon drömt om. Kvinnan hade gått in i ruinen och sett hur det såg ut tillsammans med en munk i svart kappa. När kvinnan, i drömmen, kommit fram till en sten som inte såg ut som de andra försvann plötsligt munken. Hon berättade för Bergman att hon trodde det fanns något där. 

Därefter ska Carl Johan Bergman ha varit inne och undersökt saken - och ruinen såg ut precis som det beskrivits. Därefter berättade kvinnan att hon, hennes man och en hantverkare varit inne i ruinen och huggit bort stenen. Kvinnan menade i sin tur att det inte fanns någon skatt där – utan bara några gamla trasor. Men tog kvinnan skatten, ligger den fortfarande kvar eller var allt bara en dröm?