Farmors hus – nytt kafé som har öppnat i Guldrupe

Vid en korsning i Guldrupe, precis vid kyrkan, står ett litet 1700-talshus. Här håller Ingemo Wickström och Mirjam Tagesson på att bygga sin dröm. "Vi vill få människor att må bra", säger damerna.

Mirjam Tagesson och Ingemo Wickström satsar helhjärtat på sin nyöppnade verksamhet i Guldrupe. "Allt vi gör går ut på att människor ska må bra", säger de.

Mirjam Tagesson och Ingemo Wickström satsar helhjärtat på sin nyöppnade verksamhet i Guldrupe. "Allt vi gör går ut på att människor ska må bra", säger de.

Foto: Johan Kurelid

Restaurang & catering2021-05-05 18:13

Det är tidig förmiddag den 17 mars. Småkyligt. Solen bryter sporadiskt igenom molntäcket och strålar ner på det som i bygden kallas för Farmors hus. Inne står en kamin i ett hörn och ger skön värme. 

Ingemo Wickström, 64 och Mirjam Tagesson, 58, håller som bäst på att fylla huset och gården med verksamhet, helt och hållet med fokus på att människor ska må bra. Eller åtminstone bättre. 

De smygöppnade redan innan jul, men drog i gång på riktigt den 26 februari. 

– Jag och Ingemo träffades för ett och ett halvt år sedan och märkte snabbt att vi har många gemensamma nämnare. Vi vill jobba med att göra gott för människor. Det är det som hela vårt koncept går ut på, berättar Mirjam Tagesson.

De tar sitt avstamp i Indien, där de för övrigt möttes av en slump för ett drygt år sedan.

– Av alla miljoners miljarders människor man kan möta i Indien så kom just Mirjam gående på en gata, hon som precis innan hade varit i min butik i Visby. Helt otroligt, säger Ingemo Wickström. 

De har den ayurvediska läkekonsten som inspiration, vilket är en lära i självläkning via kroppen, och de ayurvediska livsstilsrutinerna innefattar bland annat kost, massage, örter, oljor, livsåskådning, motion och sömn.

Ayurveda hjälper till att lyssna på kroppens signaler och ger verktyg för att behandla de obalanser som uppstår vid exempelvis stress, depression eller sömnsvårigheter.

– Vi har byggt hela vårt koncept kring detta. Vi brinner för att ge människor hopp om att kunna påverka sin egen hälsa och vi vill ta bort allt som förgiftar och dränerar oss, säger Mirjam Tagesson. 

På caféet bakas allting från grunden och är helt veganskt. De erbjuder också behandlingar, massage och hälsorådgivning.

Bland mycket annat.

– Ska vi göra detta ska vi göra det helt och fullt. Diskmedel, tvålar. Allt, allt, allt. Det ska vara återvunnet rakt igen. Det är mycket dyrare, men så får det vara, säger Ingemo Wickström som tidigare drev butiken Visby Art & Craft på Adelsgatan, men stängde just innan pandemin bröt ut.  

Kontakten med Indien har de hela tiden. Bland annat tar de hit en hel del varor därifrån.

– Vi handlar av ett kooperativ som består av kvinnor som inte blivit gifta eller som har gift sig med fel man. Det har gått åt pipsvängen för de här kvinnorna i alla fall. Vi behöver inte säga så mycket mer om det, det är så mycket elände, säger Ingemo Wickström och visar upp en kasse gjord av helt vanligt tidningspapper, endast en aning förstärkt i botten.

– De får tio kronor för varje påse. Det är inget man bär hem massa mjölkpaket i, men funkar bra för exempelvis tyger.

Mirjam Tagesson och Ingemo Wickström är väldigt tydliga med att det är fokus på grundidén som ska få råda vid Farmors hus i Guldrupe. Att de via verksamhetens många olika delar ska ge människor hopp.

– Vi kommer även att ha soppsöndagar och infokvällar på onsdagar. Framåt har vi även förhoppningar om att kunna ha livemusik, kanske jazz och trubadurer, men det får vi ta längre fram, berättar de. 

Det är verkligen inget fel på förmågan att våga. Inte hos någon av damerna. 

– Men en sak är väldigt, väldigt viktig att påpeka. Inga pekpinnar! Att ha ett rakt igenom veganskt koncept och verksamhet med ayurvedisk inriktning är något som vi brinner för, men alla gör inte det. Människor ska få växa i sin egen takt, säger Mirjam Tagesson. 

Förutom Indien finns det också ett stänk av Japan i deras koncept.

Ingemo Wickström börjar plötsligt att berätta om något som kallas för att "skogsbada".

– Det baseras på japansk forskning och började när folk i storstäderna inte längre gick ut. Då började man bygga stora parker i städerna och när man märkte att folk blev lugnare så gjordes forskning i varför. Varför blev folk så lugna? Jo, när en människa sätter sig mot ett träd så tror trädet att det är angripet och släpper ut ett ämne ur löv och bark. Det ämnet gör människor lugna, berättar hon.

I skogen vid Farmors hus erbjuder hon en sådan upplevelse.

– När man är klar så ser världen annorlunda ut, sinnena har skärpts. Fåglarna hörs tydligare, färgerna är starkare, säger hon.

Till sist:

McDonalds?

– Jag har aldrig ätit där, är ganska mallig över det, säger Ingemo Wickström.

Ketchup?

– Jättebra att ta bort sot på braskaminsluckan med, säger Mirjam Tagesson.

Farmors hus i Guldrupe.
Farmors hus i Guldrupe.