Det händer på Gotland under vecka 31

Här har du några tips på saker som händer på Gotland under vecka 31.

Gotland 29 juli 2021 09:56

Spelningar:

1 Smaklösa, vid vingården i Herrvik. 

2 Annika Fehling Trio. Vingården, Östergarn.

3 Titiyo. Lilla Trägårn, Ljugarn.

3 Sommarjazz, Bungemuseet

4 Susanne Alfvengren och De Lyttas Kapell. S:t Nicolai ruin, Visby.

5-6 Titiyo. Stelor. Västergarn.

7 Robin Bengtsson. Lilla Trägårn, Ljugarn.

7 Anna Vild. Vingården, Östergarn.

 

Andra saker att göra under vecka 31 på Gotland

3 augusti - Gå på en fältvandring i kulturspannmål med Bo Hammar i Halla

Vi lyssnar på bakgrunden till var de ursprungliga gotländska kulturspannmålen hittades i Ardre bland annat och hur de senare kom att utvecklas över hela Sverige. Nu finns ett stort intresse bland småbagerier att använda sessa sorter för sin goda smak.

4 augusti - Smaklösamuseet i Västergarn håller öppet mellan 10-12. Sista chansen i sommar! 

Ett udda och annorlunda museum som är värt ett besök. Smaklösa är stort på Gotland. 

2-6 augusti - Besök föreställningen Mythos på Strandgärdet

Halvguden Hwita Stjerna förstår att brandskattningen av Visby är en ursäkt för att stjäla Gotlands legendariska skatt – två rubinröda karbunkelstenar. Människors småaktighet (och kanske lite bristfällig källkritik) gör att hon själv anklagas i upptakten Valdemar Atterdags stundande krig. Gutar och mystiska väsen samlas för att göra motstånd. Berättelsen rör sig fritt mellan Gutasagan, den medeltida balladen Vänner och Fränder, historisk återgivning och myter kring karbunkelstenarna, Valdemar Atterdags invasion av Gotland och slaget vid Ringmuren 1361. Mythos görs i två utföranden, den ordinarie spelas på onsdagar, och den utökade längre med riddare och hästar ges varje tisdag och torsdag. Alltid kl 19 på Medeltidsarenan! Vi vill bjuda med dig och de övriga i publiken på episk nycirkus, väldiga väsen, fantastiska aktörer, eldsprutande drake, skräckinjagande vidunder och en berättelse om att allt inte är som det kan tyckas vid första anblick. I rollen som Whita Stjerna ser vi Angela Wand, amerikansk scenkonstnär, komedienn, skådespelare och cirkusartist känd bland annat från svenska barnprogram och stora produktioner. Emma Härdelin och Stefan Brisland-Ferner från Garmarna är ansvariga för de musikaliska inslagen. Bågskyttarna från Gutars bågskyttar är välbekanta ansikten för dig som någonsin varit på tornerspel på Gotland, liksom de riddare från Torneamentum som är med i det utökade spelet på tisdagar och torsdagar. Dessutom medverkar akrobater, aktörer och skådespelare: Anton Graaf, Axel Ahl, Oscar Karlsson, Sara Runsten, Elisabeth Künkele, Ben Collis, Mikael Qwiberg, Pia Persson, Eldväsen, Swedish Medieval Armored Combat samt Fanfare Gotlandica med flera. Regi och produktion: Nina Wande Manus: Christopher Sandberg, Johan Idegård Musik: Garmarna Mythos görs i två utföranden. Från premiären fram till medeltidsveckan spelas den ordinarie föreställningen på onsdagar. 

På tisdagar och torsdagar ges den utökade versionen med tornerspel. 

7 augusti - Augustipärken på Stangmalmen i Stånga

I år blev det ju inte något av med Stångaspelen. Men vill du se klassisk gutnisk idrott? Gör ett besök på Augustipärken i Ståna som börjar spelas klockan 09 på lördagsmorgonen.

7 augusti - Skriv om det du ser - inte om det du vet

Fågelmålaren, författaren och Hamrabon Lars Jonsson berättar om sina verk på Vamlingbo prästgård. Klockan 10 inleds det.

7 augusti Pilgrimsvandring Roma-Dalhem

Som en del av vår vandringsserie "Sommarpilgrim" inbjuder Romaklosters pastorat till en vandring längs pilgrimsleden Roma-Dalhem. Förutom vacker natur erbjuder vandringen reflektionsstationer utifrån "frälsarkransen", som hjälper dig att rikta fokus på viktiga områden i livet. Vandringsledare är Gunnel Hillås.

Hela vecka 31 - besök något av öns bryggerier eller Gotland Whisky

Gå på en guidad tur på Gotlands Bryggeri, Gotland Whisky eller Hop Shed Brewery. Samtliga arrangerar olika evenemang som äger rum under veckan. Mer info hittar du här.

Här hittar du ännu fler evenemang. Så som olika utställningar, mindre konserter och andra härliga tillställningar! 


Läs mer!
Mat & dryck

Vegodrottningen i Visby går all in – släpper grön kokbok

Visby

Kända byggnader ställs ut på museet

Visby

Melander om sina bilder: "De ska väcka tankar, känslor och engagemang"

Besöksmål

Missa inte att besöka Stora torget i Visby innerstad

Gotland

FLERA EVENEMANG: Det händer på Gotland i december

Visa fler