Visbykrögaren Pernilla Widegren vill nå ut i världen

Pernilla Widegren står inför sitt livs största satsning. Hon gör det inte för sitt Stora Egos skull, utan för att hon ser det som ett måste. "Vår jord förtjänar det här", säger hon.

Visby 6 maj 2021 18:00

På Östercentrum i Visby, med inredningsbutiken Garage1 som närmsta granne, ligger hennes veganska restaurang. Den som fram till namnbytet heter Stora Ego. Uppbyggd och inredd av återvunnet material och där all mat lagas av råvaror som har så låg belastning på jorden som möjligt.

– För så är det, vi har inte längre något val. Alla måste tänka om. Det är det som mitt koncept går ut på, att bygga upp ett nytt varumärke och skapa restauranger som inte belastar jorden utan som ger tillbaka till den, säger hon.

Varumärket är klart, logotypen satt och målsättningen är hög.

Med namnet Plantea Plantbased vill hon först erövra Sverige, sedan ta sig ut i Norden och vidare ut i världen.

Tanken är att hennes restaurang i Visby ska vara en pilot. Det konceptet ska hon sedan via franchising erbjuda till andra som vågar och tror på hennes idé.

Själv är Pernilla Widegren övertygad.

– Det finns ingenting liknande någonstans, och därmed har vi en otrolig lucka att fylla. Jag tänker högt och stort och jag tänker globalt. Vi måste tänka om och vi måste göra det nu. Jorden är värd det här och när allt fler inser det ökar också potentialen i det här konceptet, säger hon.

Sedan hon öppnade sin restaurang i Visby för tre år sedan har hon gjort många misstag, medger hon. Nu ska andra slippa göra om samma fel. Hon har så att säga redan krattat.

– Det har gått så himla bra sedan jag öppnade restaurangen och det har fått mig att förstå att världen är redo för det här. Det kanske låter som stora ord, men jag brinner så mycket för det här och har slitit så hårt att jag är helt sprudlande glad.

Pernilla Widegren har varit i branschen sedan hon var 14 år. Hela yrkeslivet med andra ord.

Men det var först när hon flyttade till Gotland som hon gav sig in på den växtbaserade banan, tidigare hade hon drivit klassiska caféer och restauranger med traditionella rätter på menyn.

– Nu är jag hooked på det här och kommer aldrig att gå tillbaka till vanlig mat. Det finns massor att göra och utveckla och min tanke med varumärket är att vårt utbud också ska säljas i butikerna. Samarbete med andra restauranger som vill erbjuda bra veganska alternativ, men som inte har tillräcklig kunskap eller intresse är också aktuellt. Jag har redan inlett sådana kontakter i Visby, berättar hon. 

Vad ser du som den största utmaningen?

– Jag är kreatör och kan matlagning, men jag måste hitta rätt personer att samarbete med och som är experter på marknadsföring. I första hand är det digital kompetens som jag behöver, personer som vet hur man för ut budskapet via främst sociala medier.

Så hur går det?

– Jag har ett team av tjejer som backar upp mig och hjälper mig. Vill gärna poängtera att det är en ren slump att det bara är tjejer, det blev bara så. När jag sökte efter hjälp visade sig intresset vara jättestort, säger Pernilla Widegren.

Slutfinishen pågår också med den nya hemsidan. Där vill hon sprida kunskap och inspiration och dela med sig av recept.

Men också instruera, lära andra hur man faktiskt lagar maten. Visa att det inte är någon raketforskning.

– Vi ska ha recept och bilder såklart, men vi kommer också att spela in små filmer till varje rätt där jag visar hur man gör, berättar Pernilla Widegren och avslutar:

– Jag vill se till att folk inte behöver leta länge efter bra veganska alternativ. 

Mat från växtriket

Som vegan kan man äta allt från växtriket, så som frukt, grönsaker, rotfrukter, spannmål (ris, havregryn, bröd, pasta, quinoa, couscous, bulgur), baljväxter (olik typer av bönor, linser, ärtor), fröer, nötter. Sedan finns det en hel uppsjö av ersättningsprodukter till kött- och mejeriprodukter, så som sojakött i olika former, mandelmjölk, havregrädde, sojabaserad yoghurt och kvarg, risglass, mjölkfri choklad, ost baserad på kokosolja, vegetabiliskt smör, och en mängder kakor och andra bakverk.