TIPSEN: 14 saker du måste göra i och runt Visby

Vi har satt samman en lista på 14 restauranger, kaféer eller upplevelser som vi tycker att du inte borde missa i och runt fantastiska Visby.

Visby 24 juni 2021 07:23
undefined
Surfers i Visby är en väldigt popuär i restaurang i Visby.

Restaurang Surfers i Visby

Det börjar vattnas på redaktionen samtidigt som dessa rader skrivs. Men om du ska ut och äta i Visby – missa inte att åtminstone äta en middag på Surfers. Inspiration har hämtats från Sichuanprovinsen i Kina och sichuanpepparn är central i matlagningen. Vi vill gärna tipsa om Bang Bang Jizi, deras fantastiska ingefärsdoftande tofu och räkbollarna! Och drinkarna - missa inte dem! 

Här ligger Surfers. 

undefined
Strandpromenaden i Visby är väldigt vacker.

Strandpromenaden

Det är väl en av Visbys mer välkända platser. Under pandemin är det allt fler människor som valt att njuta av lugnet vid Strandpromenaden och det är något som verkligen rekommenderas! Solnedgångarna är fantastiska. Kom dock ihåg att det alkoholförbud i centrala Visby. 

Här ligger Strandpromenaden. 

undefined
I närheten av Visby finns både kalkbrottet i Hejdeby, Follingbo och Träkumlagropen.

Bada algfritt

De flesta har koll på kalkbrotten som finns på de norra delarna av Gotland. Vi vill tipsa dig om att även besöka kalkbrotten i Follingbo, Hejdeby eller ta ett dopp vid Träkumlagropen.

Här ligger Follingbo kalkbrott

Här ligger Hejdeby kalkbrott

Här ligger Träkumlagropen

undefined
Kneippbyn är ett måste för barnfamiljen under Gotlandssemestern.

Besök Kneippbyns Sommar- och vattenland

Om du har barn är det nästan ett måste att besöka Kneippbyn. Och även vuxna kommer älska att vara på deras vattenland. I år öppnar även Egils Kök på Solsidan. Det kommer verkligen bli ett lyft! 

Här ligger Kneippbyn

undefined
Snäckschimpansen, Gotlands kanske mest okända besöksmål (?). Men så fin!

Snäckschimpansen

Ni har väl alla hört om Hoburgsgubben eller gjort ett besök där? Då vill vi tipsa om en av raukarna som finns i närheten av Visby. Det är nämligen Snäckschimpansen! Vi tycker att den verkligen ser ut som en schimpans och under de senaste åren är det allt fler som besökt dess storhet. Vissa kallar den för apan, men rätt namn är som sagt Snäckschimpansen. 

Här ligger Snäckschimpansen. 

undefined
Botaniska trädgården

DBW:s Botaniska trädgård

Den Botaniska trädgården i Visby innehåller en rad växter som annars trivs bäst i varmare klimat såsom mullbär, fikon, valnötsträd, tulpanträd, näsduksträd, magnolior med mera.

DBW:s botaniska trädgård i Visby anlades 1855. I dag har Region Gotland driftsansvaret för trädgården.

Den botaniska trädgården i Visby innehåller en rad växter som annars trivs bäst i varmare klimat såsom mullbär, fikon, valnötsträd, tulpanträd, näsduksträd, magnolior med mera.

Här ligger den botaniska trädgården. 

undefined
Över 300 smaker – Glassmagasinet Visby kan kalla sig störst i Europa.

Glassmagasinet

Det är Europas största glassbutik och det finns över 300 smaker. På somrarna vallfärdar människor dit för att få testa deras olika smaker. Redaktionen är svag för deras italienska gelato - det är ett måste att testa någon av dem!

Här ligger Glassmagasinet! 

undefined
Visby domkyrka innehåller i dag 373 kända gravplattor i golvet.

Visby domkyrka

Ja, det går inte att göra tips om Visby utan att ha med domkyrkan. Den är magnifik och det är en otrolig upplevelse att komma in i domkyrkan. Ett plus för året är att de gjort kyrkan ännu mer tillgänglig för besökare. 

Här ligger domkyrkan.

undefined
Bar kemi kommer att börja servera lunch i och med de uttökade öppettiderna. Maten kommer fortfarande att vara inspirerad av Mexiko.

Bar Kemi

En av de nyare krogarna som öppnat under de senaste åren. Restaurangen som ligger på Hästgatan har blivit en av redaktionens favoriter. Majskroketterna är fantastiska och ni borde även testa Al Pastor! På drinksidan är Flourine en "håll käften"-drink som är något utöver det vanliga. Perfekt att avsluta middagen med! 

Här ligger Bar Kemi. 

undefined
Gotlands Museum.

Gotlands Museum

Vi har ett alldeles fantastiskt museum på Strandgatan i Visby. Vill du veta mer om Gotlands historia och se alla skatter som museet har? Eller se aktuella utställningar? Perfekt när man inte vet riktigt vad man ska göra under en dag i Visby. 

Här ligger Gotlands Museum. 

undefined
Villa Alma är en ny pärla i Visby - både som hotell, bar och restaurang.

Villa Alma

Tobbe Larsson och Emma Lindaus skapelse precis vid Almedalen är fantastiskt. Bakom det något slitna hotellets interiör gömdes en sanslös potential – och den har verkligen paret nått med Villa Alma. Det har blivit ett av Visbys absolut bästa hotell, med en fantastisk restaurang och en hotellfrukost som vi tycker är bäst i Visby – tillsammans med frukosten från Kalk Hotel. 

Här ligger Villa Alma. 

undefined
Själsö hamn är väldigt härligt att vandra runt i - efteråt kan du ta en fika vid Själsö bageri.

Själsö Fiskeläge

Det är fantastiskt att besöka de fiskelägen som finns på Gotland. Nu vill vi tipsa om ett som finns nära Visby och det är det som ligger i Själsö. Passa på att ta ett bad i hamnen och avsluta med en fika på mysiga Själsö Bageri.

Här ligger Själsö hamn.

undefined
Södra Hällarna är en fantastisk utkiksplats.

Södra Hällarna

Naturreservatet Södra Hällarna har en smått otrolig utsikt och det är svårslaget att spendera en kväll där samtidigt som man får se solnedgången och segelbåtarna åka in i Visby hamn. 

Här ligger Södra Hällarna. 

undefined
Storslagna S:t Nicolai Ruin.

S:t Nicolai ruin

Bland Visbys ruiner göms en otrolig historia. Gör ett besök i några av ruinerna och bli hänförd av den historia som göms här. 

Hitta till S:t Nicolai ruin.