Populär kläd- och surfbutik har öppnat i Visby

Johan Orrestedt visar upp en av de surfbrädor som finns att köpa i butiken.
Johan Orrestedt visar upp en av de surfbrädor som finns att köpa i butiken.

En ny surf-, kläd- och livsstilsbutik har öppnat i H10-lokalerna i Visby innerstad. "Jag är jättenöjd", säger grundaren och nyblivne heltidsgotlänningen Johan Orrestedt.

Visby 10 juni 2021 08:12

– Vi har en stark koppling och kärlek till svensk vågsurf, men till skillnad från en renodlad traditionell surfbutik har vi fokus på mode och sedan några år tillbaka även på outdoor-produkter också.

Det är så Johan Orrestedt beskriver den nyöppnade butiken på H10 i Visby innerstad. Sedan tolv år tillbaka finns 6/5/4, som butiken heter, på Södermalm i Stockholm, och tidigare har man även haft en pop up-butik vissa somrar på Burmeisters innergård i Visby. Men nu har grundaren Johan Orrestedt folkbokfört sig på Gotland och samtidigt öppnat en året runt-butik på Hästgatan. 

undefined
Johan Orrestedt, inbiten surfare och grundare av butiken 6/5/4 som har öppnat i H10-lokalerna i Visby.

– Det känns jättebra. Jag har egentligen inga förväntningar på hur det ska gå nu i början, men jag är väldigt nöjd med hur butiken ser ut, och det kommer bara bli ännu bättre under de kommande veckorna, säger han.

Namnet 6/5/4 är ett surf-begrepp som beskriver tjockleken på en våtdräkt som är väl anpassad för det svenska klimatet, och Visbys senaste butikstillskott har alltså en start koppling till just surfkulturen.

– Jag är en inbiten surfare själv, och när jag inte är här i butiken kan man vara ganska säker på att jag är ute och surfar eller snickrar på mitt hus på norra Gotland, säger Johan Orrestedt.

Hur är surfmöjligheterna här på Gotland då?

– De är fantastiska. Förutsättningarna för bra surf är ett stort hav och att det ska blåsa mycket, och det stämmer ganska bra in på hur det ser ut här på Gotland.

undefined
Namnet 6/5/4 är en surfterm som beskriver tjockleken på en våtdräkt.

I butiken i Visby kan man redan nu köpa såväl våtdräkter som surfbrädor, men som tidigare nämnts är 6/5/4 trots det ingen utpräglad surfbutik. 

– Likväl som vi vill bli en samlingsplats för den gotländska surfcommunityt så är det här även en butik för den som vill klä sig snyggt samt för familjen som vill ut och laga mat på stranden. Vi kommer att ha en hög modegrad, men även ha grillar, campingstolar och tält av hög kvalitet.

undefined
Den nyöppnade butiken 6/5/4 på H10 i Visby.

Johan Orrestedt beskriver hur sortimentet i den gotländska butiken kan komma att skilja sig en del från sin motsvarighet i Stockholm.

– Modegraden ska vara hög här också, men jag tror att sortimentet här kommer att vara lite mer "extremt". Här på Gotland kommer vi nog att kunna ta ut svängarna lite mer med mer gummistövlar och funktionsjackor, även om utbudet såklart kommer att vara lite flytande beroende på vilken säsong det är.