Ny restaurang ska öppna på Adelsgatan i Visby

Coq & vin på Adelsgatan i Visby stängde i lördags och bara en vecka senare öppnar restaurang Baksidan på samma adress. "Det ska bli roligt att köra det här i Visby", säger ägaren Rikard Holmebrandt.

Jimmy Wogel och Tobias Dehlin kommer vara ansvariga på den nya restaurangen Baksidan.

Jimmy Wogel och Tobias Dehlin kommer vara ansvariga på den nya restaurangen Baksidan.

Foto: Simon Frid

Visby2022-12-15 15:01

Restaurangen kommer husera i den fastighet som tidigare inrymt Skafferiet, Tuppens krog och nu senast Coq & vin. Bara för några veckor sedan skrev Coq & vin att de skulle köra sitt sista julbord den 18 december. Nu har restaurangen stängt. 

– Det har gått lite sisådär och så har det varit pandemitider. När Rikard Holmebrandt (ägare till Baksidan, reds anm) ringde och frågade om det här i somras frågade jag honom om hur lång startsträcka han hade. Sedan har vi fortsatt att snacka och bestämde oss för någon månad sedan, samtidigt ville vi ha en verksamhet igång och hålla lågan vid liv. Så sista gången med Coq & vin var i lördags, säger Mattias Karlsson som samarbetar med Rikard Holmebrandt kring Baksidan. 

Rikard har drivit flera krogar på Gotland och driver förutom Baksidan i Slite även Sjökrogen i Valleviken. 

– Det blir roligt att även köra det här i Visby och vi ser fram emot att öppna, säger han.

Det blir alltså en helt ny krog i lokalerna. I somras öppnade restaurang Baksidan i Slite. Där har Jimmy Wogel och Tobias Dehlin varit ansvariga för såväl service som den kulinariska upplevelsen – Jimmy som hovmästare och Tobias som ansvarig för köket. Nu tar de nästa steg genom att öppna Baksidan på Adelsgatan. 

– Vi tycker den veganska maten förtjänar mer kärlek och speciellt på gotländska råvaror. Inför öppningen har vi därför åkt runt på ön. Vi har bland annat varit i Boge, Katthammarsvik och När, säger Jimmy Wogel. 

På restaurangen i Slite har det blivit att de satsat mer på luncher. I Visby kommer de framåt att satsa på middagarna och efter årsskiftet kommer de även att köra luncher – målsättningen är även att bygga en helt ny bar i lokalerna och på det sättet få en mer välkomnande atmosfär. 

– Alla ska kunna komma hit och käka en trerättersmiddag. Om du är vegan ska det vara möjligt och har du en kompis som är vegetarian eller äter kött är det också inga problem. En av våra paradrätter är med gotländsk falafel, säger Tobias Dehlin.

Namnet Baksidan fungerar alldeles utmärkt i Slite och nu är det relativt likt Bakfickan som återfinns på Stora torget i Visby. 

Har ni tänkt något på det? 

– Det är två olika restauranger med olika inriktning, så det kommer gå bra. Namnet passar även bra i just den här lokalen med tanke på den fantastiska baksida som vi har här. 

Restaurang Baksidan öppnar 16 december.

Utsidan av Baksidan, som ligger i gamla Skafferiets lokaler, ser ut såhär.
Utsidan av Baksidan, som ligger i gamla Skafferiets lokaler, ser ut såhär.
 
 
 
 
 
 
Läs mer om