Nu blommar gränderna i Visby innerstad

Från midsommar fram till höstkanten blommar rosorna för fullt i innerstadens gränder. Passa på att strosa runt och ta del av växternas färgexplosion.

Blommande gränder

Blommande gränder

Foto: Mathilda Lavergren

Visby2022-07-01 16:00

Att Visby är känt som rosorna och ruinernas stad undgår nog ingen som tar en promenad i innerstaden vid den här tiden av året. 
De låga små husen vid en av Visbys smalaste gator, Fiskargränd, är nästan helt täckta av färgglada klängrosor på sommaren och under den tidiga hösten. Det är gränden som är Visbys vanligaste fotomotiv med domkyrkan i bakgrunden och rosorna klättrandes längs husväggarna. 

undefined
Blommande gränder

– Fiskargränd och Skogränd, som ligger precis bredvid, är de vackraste gränderna att ta del av rosorna i Visby, säger Kjell-Ove Larsson, som drivit Visby plantskola och odlat och förädlat ett antal rosor genom åren. 

Många olika sorter finns att skåda längs gatorna. 

– Några av de vanligaste sorterna är Sympatia, New down och Goldstern. Det finns många äldre sorter också. De vanligaste gotlandsrosorna har sitt ursprung från slutet av 1800-talet. Biskopinnan Gustava von Scheele flyttade då till Gotland och hade ett stort trädgårdsintresse. Hon skänkte rosor till prästgårdarna på den gotländska landsbygden och sedan spred de sig därifrån. Det var flera olika sorter och alla fick namnet Biskopinnan, säger Kjell-Ove. 

undefined
Blommande gränder

Vilken är din favoritros? 

– Jag har odlat rosor länge och i början tyckte jag rosorna med många kronblad var de vackraste, men nu tycker jag att en enkel ros är det finaste. Hebes lip är en sådan sort, säger Kjell-Ove. 


Kul kuriosa: Pippi Långstrump är en av dem som gjort gränden Fiskargränd berömd - här låg hennes godisaffär!  

undefined
Fiskargränd
Blommande gränder
Blommande gränder
 
 
 
 
 
 
Läs mer om