Kränku – anrika butiken i hjärtat av Visby innerstad

Kränku Te & Kaffe är nästan lika synonymt med Visby som själva ringmuren. Trots att butiken öppnade först år 1977 känns det för många som att butiken har funnits i fler år än så.

Visby 4 maj 2022 09:57

Paret Sylve och Anneli Dahlbom öppnade tillsammans Kränku och under åren har tusentals kunder passerat genom dörrarna. Guteblandning är deras mest kända te-blandning och sönerna Oskar och Fredrik säger att de tidigt fick lära sig om vad föräldrarna sysslade med. 

Vi blev nog erbjudna te redan i nappflaskan, säger Oskar Dahlbom och skrattar. 

Brodern Fredrik skjuter in med ett annat barndomsminne som beskriver vad Kränku betyder för Sylve och Anneli:

– Pappa brukade läsa sagor från en särskild barnbok och där drack de kaffe på slutet. Men där hade han varit inne och ändrat, i vår bok drack de Guteblandning i slutet, säger Fredrik. 

När vi ändå är inne på anekdoter fortsätter vi med ett annat minne: 

– När vi var små funderade vi alltid på att pappa hade en särskild doft. När vi fick komma med honom in och blanda te, och när han la i den sista ingrediensen till Guteblandningen förstod vi att det var just Guteblandning som han doftat hela livet. Det är lite hans parfym.

Nu är det alltså de tre – Sylve, Oskar och Fredrik – som är de enda som får blanda teet som säljs i butikshyllorna. Ingen annan har tillgång till det rum där tesorterna blandas. 

– Det är hemliga recept och verkligen ett hantverk som vi fått lära oss. Då har vi valt att inte ta in någon annan, säger de båda.

De har båda varit iväg på fastlandet och testat på andra saker innan de bestämde sig för att gå in i familjeföretaget, samtidigt finns ännu föräldrarna kvar inom företaget. Dessutom arbetar även Oskars fru på Kränku.

– Jag tycker att det funkar så bra för att vi alla får göra det som intresserar oss, vi har våra olika ansvarsområden och det är väldigt skönt, säger Fredrik. 

Sylve blandar till exempel varje dag olika tesorter och Anneli sköter fortsatt många sysslor i butiken. 

Kränku har varje år tagit stora steg framåt. Under de 45 åren som företaget funnits har de utvecklat 40 olika tesorter. 

– Det är en balansgång mellan att leverera nya produkter samtidigt som vi ska leverera till drygt 100 återförsäljare, hålla i gång webbshoppen och ha en hög kvalité i vår butik. Vi vill att Kränku ska vara ett stopp som man gör på sin innerstadsrunda eller när man bara vill gå in för att köpa något gott, säger Oskar Dahlbom. 

Hur ser ni på framtiden för butiken? 

Vi ser fram emot att driva butiken tillsammans och ska fortsätta utveckla den. Det hade varit svårt att se någon annan ta över, det här är som ett syskon för oss, säger Fredrik. 

Slutligen – vilken är er favorit bland sortimentet? 

Fredrik: – Jag måste ändå säga Guteblandning. Den dricker jag väldigt ofta.

Oskar: – Jag dricker mycket kaffe och vill slå ett slag för vårt sortiment där som jag är väldigt stolt över. Men samtidigt måste jag nämna Oskars Oolong som är min egen blandning.

Bakgrunden till Kränku

Visste ni att ordet Kränku är gutamål? Så är det! Och ordet byter liten rund trebent mjölkpall. Ägarna tyckte att ordet klingade vackert och därför blev det namnet på butiken. Varumärket utvecklades sedan av Nisse Hammarström som formgav urguten som sitter på kränku med en kopp te.


 
 
 
 
 
 

Läs mer!

Färgglada godisbutiken lockar många besökare

Färgglada godisbutiken lockar många besökare

Ny butik på Adelsgatan – Boligheter har öppnat

Ny butik på Adelsgatan – Boligheter har öppnat