Konstnären Karin Johansson från Visby uppmärksammas

Karin Johansson är uppvuxen i Västervik men bor och lever i Visby sedan tre och ett halvt år. Köket är tills vidare hennes ateljé
Karin Johansson är uppvuxen i Västervik men bor och lever i Visby sedan tre och ett halvt år. Köket är tills vidare hennes ateljé

När Karin Johansson fick mejl om att ställa ut sin konst i Monaco trodde hon det var ett skämt. Så icke. Och nu öppnar sig världen.

Visby 28 april 2021 18:00

Hon är självlärd som konstnär, Karin. Uppvuxen i Västervik och bosatt i Visby sedan november 2017 för hon hittade jobb här.

Hon är utbildad byggnadsingenjör och arbetar nu som byggprojektledare. Det är tekniskt och konkret och en total kontrast till konsten.

Självlärd är hon alltså, barndomens ritande och målande tog aldrig slut utan fortsatte in i vuxenvärlden.

Nu, i väntan på att hennes och sambons hus ska bli färdigbyggt, har hon ateljén hemma i köket.

 

Det finaste hon vet är solnedgångar. Himlen i den stunden och havet.

– Så det blir mycket horisonter, jag har alltid haft dragning till havet. Jag pluggade i Växjö en tid men där vantrivdes jag, jag måste ha vattnet nära, säger hon.

Nära har hon numera också ett internationellt erkännande som konstnär, egentligen har hon redan fått det.

För en dag kom ett mejl från Madrid.

– Jag tänkte att det måste vara ett skämt. Det var ett galleri som undrade om de fick representera mig på den internationella konstutställningen i Monaco i augusti, berättar Karin.

 

Men något skämt var det alltså inte. Galleristen hade hittat hennes konst i den digitala världen…och nu är kontraktet skrivet. 

I augusti är hon därmed en av 80 konstnärer som ställer ut på International contemporary art fair i Monte Carlo. Tre verk blir det, två är klara, ett arbetar hon ännu med.

Som om inte det vore nog har en liknande fråga kommit från New York. Ett galleri där ville inleda ett ettårigt samarbete och ställa ut hennes konst.

– Men så blir det inte, jag var tvungen att tacka nej.

Jaha?

– Jag har inte tillräckligt med färdiga tavlor, det mesta har blivit sålt. Jag hade ju inga tankar på att det skulle bli så här! Jag hoppas att erbjudandet står kvar nästa år.

 

Det är verkligen en ny värld som öppnats. Hon har tidigare ställt ut på Vårsalongen 2019 i Lärbro och i fjol på Fiket i Visby, det var hennes första egna utställning.

– Folk tyckte uppenbarligen om det jag gjorde, men nu har jag lärt mig att inte sälja allt. Det tar ganska lång tid att måla ifatt, säger hon.

Karin arbetar i olja, lägger lager på lager, det är i sig tidskrävande men mycken torktid. Mycket färg men dova toner, sådan är den stil hon utvecklat.

Dessutom är hon perfektionist vad gäller motiven.

– Jag försöker jobba bort varje penseldrag. En del vill att de ska synas, det vill inte jag. Jag har försökt att inte vara så petig, men det tar emot, säger hon.

 

Det mest förvånande har varit, säger hon, att av de gallerister som tagit kontakt oförbehållsamt benämnt henne som konstnär.

– Jag har alltid tänkt att det jag gör inte är tillräckligt bra. Är alltid min egen värsta kritiker, aldrig riktigt nöjd.

Men de här erbjudandena måste blivit en boost?

– Absolut, det är klart att det blivit. Jag är jätteglad.

 

Men, det kommer mera, låt oss efter Monaco och New York ta oss vidare till London, ty även därifrån har Karin fått erbjudande.

Som en av 88 konstnärer från runt om i världen visas ett av hennes verk i tre efter varandra följande nummer av magasinet ”House & Garden”, en systertidning till ”Vouge”.

Detta komplett med kontaktuppgifter och beskrivning av respektive konstnär.

– Det har nästan varit lite för mycket på en gång för att man ska fatta det, säger hon.

Ytterligare en utställning på Fiket ska det bli, hon hoppas även kunna göra en utställning i hemstaden Västervik.

Karin Johansson

Karin Johansson, 25, är född och uppvuxen i Västervik.

Sedan november 2017 bor och verkar hon i Visby.

På nolltid har hon fått ett erkännande som målande konstnär med erbjudanden från såväl Madrid som New York och London.