Klassisk kiosk har blivit bar i fint solläge

Kiosken på Södertorg får inte rivas - men utvecklingen går ändå framåt. Krögaren Reinhard Keinprecht har nu gjort en bar av den anrika kiosken.

Visby 13 maj 2021 10:10

Kiosken på Södertorg har varit omskriven eftersom fastighetsägaren önskat att riva kiosken för att bygga nytt. Nu har regeringen sagt nej – men trots det sker utveckling. Reinhard Keinprecht, ägare av Wisby Hof, vars restaurang ligger på innergården bakom kiosken fick under våren en idé om vad man skulle kunna göra på platsen.

 – Idén kom till mig när jag fick höra att den tidigare kioskägaren skulle ta över kiosken på Östertull. Då frågade jag lite om när han skulle flytta och om det skulle vara möjligt att få använda kiosken som bar. Han sa ja och fastighetsägaren Peter Nilsson var även väldigt positiv till idén, och det är jag verkligen tacksam för. När jag fick ja från Region Gotland, då var det bara att börja, säger Reinhard Keinprecht.

När han fått ja från alla instanser påbörjades en renovering för att kiosken skulle kunna fungera som bar. Om man vill äta i samband med att man avnjuter något gott på uteserveringen finns det möjlighet att äta korv från Gotlands Korvfabrik, vilka de samarbetar med. Namnet på den nya baren är Korvgluggen.

– Det blev verkligen en succé! Vår första dag var igår (läs i onsdags, reds anm) och alla var så himla glada. Även grannarna tycker det är roligt att det händer något här på Södertorg och att torget får ett lyft. Nu är det inte bara på Stora torget som man hänga i solen, nu finns även flera ställen på Södertorg, säger han.

Det är både lammkorv, fläskkorv och vegansk korv som erbjuds. Brödet kommer dessutom från Norrgatt.

– Det blir verkligen en gotländsk produkt som man får smaka på, säger han. 

Målsättningen är att ha öppet onsdag till söndag innan högsäsongen är här. Därefter kommer man sannolikt att ha öppet varje dag. Uteserveringen kommer dock bara vara öppen vid fint väder. 

– Det finns väl inget bättre än sol, korv, öl och havsutsikt? Tillsammans med Brödboden blir det nu några jättefina uteserveringar uppe vid Södertorg, säger Reinhard Keinprecht.

Vad betyder det här för dig? 

– Det är ett jätteuppsving för mig naturligtvis. Wisby Hof gick bra, men på grund av corona fick vi också stryk. Vi fick inte öppna Wall of Sound, Almedalen försvann och Medeltidsveckan ställdes in. Det var mycket som påverkade verksamheten och det har varit tufft under corona. Det här är guld värt och jag är verkligen jätteglad.