Kända byggnader ställs ut på museet

I utställningen med pepparkakshus på Fornsalen ingår detta lambgift, med lamm och allt.
I utställningen med pepparkakshus på Fornsalen ingår detta lambgift, med lamm och allt.

Solbergabadet och Petesgården finns numera som pepparkakshus på länsmuseet. Tillsammans med andra inlämnade bidrag tävlar de om att bli årets vinnare.

Visby 30 november 2021 08:37

Det luktar gott redan i Fornsalens entré av de pepparkakshus som deltar i tävlingen.

– Det här är Petesgården som jag har gjort tillsammans med min kollega Lisen Johansson, säger Annelie Adolfsson, till vardags verksamhetsansvarig för Norrbys kulturreservat och vd i dotterbolaget Bungemuseet, och visar gården i exakt kopia.

Redan i oktober efterlyste museet tävlingsbidrag och i ett rum på andra våningen kan besökarna rösta på bidragen.

– Vi lägger ihop rösterna med juryns, som består av byggnadsantikvarierna på museet, säger Annelie Adolfsson och berättar att vinnaren kommer att presenteras på det traditionsenliga firandet som sker på trettondagen istället för som tidigare på nyårsdagen.

Utställningen vill sprida kunskap om pepparkakans historia, och inspirera andra att göra egna hus till jul – kanske det man själv bor i. Att vara noga med mallarna, kavla tunt, och att grädda degen hård är Annelie Adolfssons bästa tips för att lyckas.

– Det är jätteroligt att låta fantasin flöda, man kan göra precis vad man vill, säger hon.

Traditionen att bygga pepparkakshus startade i Nürnberg i Tyskland på 1800-talet och spred sig till Sverige en bit in på 1900-talet. Utställningen upplyser om pepparkakans positiva egenskaper till jul: Kardemumma motverkar magknip och kolik, och kryddnejlika minskar risken för ovälkomna gaser i magen.

– Det här är ett museum och man ska förstås få historia och det ska vara folkbildande, säger Annelie Adolfsson.