Julstämning till Visby – så ska det glittra och glimma

Josefine Eriksson och Magnus Olsson, Visby Centrum. Tillsammans fixar de julstämningen i stan.
Josefine Eriksson och Magnus Olsson, Visby Centrum. Tillsammans fixar de julstämningen i stan.

Förra året var det mycket som inte gick att göra på grund av pandemin. Men istället för att hänga läpp valde Josefine Eriksson och Magnus Olsson på Visby Centrum att prioritera om och lägga slantarna på att köpa in mer julbelysning. Så i år ska julen komma tillbaka till stan med besked.

Visby 25 november 2021 07:52

Ambitionerna för Visby Centrum är höga. Allt det som inte blev av förra julen kommer gotlänningarna kunna glädjas åt igen. Tillbaka är den traditionella skyltsöndagen, julmarknad, riddare och dans kring granen. Och så tomteparaden förstås. Den hålls tillsammans med Frälsningsarmén för att inte enda unge ska bli utan klappar. 

– Planeringen har varit igång sen en lång tid tillbaka.Vi jobbar ju året runt. Nu blir det som innan coronaviruset härjade, säger Josefine Eriksson på Visby Centrum.

Men för att den rätta julstämningen och mysfaktorn ska uppnås krävs såklart en riktig belysning. Redan förra året gick pengarna som blev över på grund av inställda aktiviteter till fler ljusslingor och lampor. Och den här julen ska bli juligare än någonsin. Men smakar det så kostar det. 

– Fem personer kommer jobba heltid i drygt två veckor för att sätta upp belysningen. Bara att hänga upp och plocka ner kostar 300 000, men totalsumman lär landa på miljoner. Så det blir mycket ljus, och det blir mer och mer varje år, säger Magnus Olsson, som är verksamhetsledare på Visby Centrum.

Inne i lokalerna i Donnerska huset fyller Josefine Eriksson i:

– Det kommer bli mer stämningsfullt med mer dekor, ljus och granar. Det kommer bli väldigt mycket mer granar i Visby. Tomten kommer ha en egen brevlåda där barnen kan lämna sina önskelistor också. I år får tomten dessutom komma ut. Förra året satt han ju inlåst, säger hon.

Eftersom engagemanget är så stort i år kommer det hållas två julmarknader. Både på Stora torget och Söder torg. En räcker helt enkelt inte till.

– Äntligen kan vi ordna evenemang också. Vi vill att alla som kommer hålla aktiviteter kontaktar oss så vi kan få in det i våra program, säger Josefine Eriksson.

– Vi är ganska vana vid att lösa det mesta. Det enda man vet när man planerar är att det aldrig blir som man har tänkt. Så det gäller hela tiden att vara beredd att ställa om. Det är det som gör att vi utvecklas och kommer framåt, säger Magnus Olsson.

Vad önskar ni er i julklapp?

– Snö, det är alltid en bristvara. Som bäst brukar det ju vara lika slaskigt som i hästskon under Gotland Grand National!