Gå en tur i Pippi Långstrumps fotspår

När Pippi-filmen skulle börja spelas in visade det sig vara en utmaning att hitta inspelningsplatser. En månad innan inspelningen skulle dra i gång visste de fortfarande inte vart de skulle ta vägen, men till slut bestämdes det att det var på Gotland inspelningarna skulle ske. Många av de mest kända inspelningsplatserna ligger i Visby - till exempel finns självaste Villa Villekulla, Pippis hus, där.

Pippi, Annika och Tommy på Visbys gator.

Pippi, Annika och Tommy på Visbys gator.

Foto: AB Svensk Filmindustri

Visby2022-07-07 09:03
undefined

Kneippbyn – Villa Villekulla 

De sökte efter ett hus som skulle bli Villa Villekulla i ett lummigt område och till slut hittade de en gammal förvaltarbostad precis utanför Visby. Huset blev utrustat med en veranda, sneda torn, en skorsten och målades i färgerna från böckernas värld. Villa Villekulla, där Pippi bodde, ligger nu för tiden i Kneippbyn. 

Bobbo Werkelin, VD för Kneippbyn, berättar om historien bakom husets förflyttning:

– Pippi blev ju en hyffsad succé så att säga. Därför ville Svensk Filmindustri komma tillbaka för att spela in två filmer till, men under tiden mellan inspelningarna av de tidigare filmerna och de nyare hade regementet velat riva huset. Då skrevs det protestlistor i kvällspressen och dåvarande turistdirektören på Gotland la sig i och tänkte att det här kan bli något riktigt stort för turismen. Efter många om och men bestämdes det att huset inte skulle rivas men det fick inte heller vara kvar där det för tillfället stod. 

Han fortsätter:

– Därefter såldes huset på auktion av den dåvarande ägaren av Kneippen. Han lyfte upp huset på en släde och drar huset tre kilometer. Sedan hörde Svensk Filmindustri av sig och de spelades in två nya filmer där huset nu stod. Det är historien bakom varför huset hamnade här på Kneippen.

Övre Finngränd

Här sitter Pippi och hennes vänner i trappan och spelar lergök i avsnittet Pippi går i affär. I ett annat avsnitt som heter Pippi håller avskedskalas visar det sig att bredvid trappen bor Allan som hon bjuder in till sitt avskedskalas.

undefined
Bild från Nytorget i Visby.

Klinttorget

I avsnittet Pippi är skeppsbruten och i långfilmen På rymmen med Pippi Långstrump syns Klinttorget i rutan. Pippi går på lina över det här torget och i en annan scen har hon även en diskussion med Prusseluskan. 

Nygatan

På denna gata ligger ett apotek som Pippi besöker i avsnittet Pippi går i affär och blandar ihop sin egen medicin (medusin?). Denna medicin är ett botemedel för samtliga sjukdomar. I filmen På rymmen med Pippi Långstrump cyklar Pippi på Nygatan på en cykel som saknar hjul. Det verkar vara något mystiskt med denna gata…

undefined
Den fina kyrktrappan som leder ner till domkyrkan i Visby.

Kyrktrappan

I avsnittet Pippis ballongfärd ger Pippi en gullpeng till tjuvarna Dunder-Karlsson och Blom när hon skuttar ner för kyrktrappan. I stället för att visa sin tacksamhet börjar tjuvarna jaga Pippi för att få mer gullpengar.

Kyrkberget

På Kyrkberget har Pippi, Annika och Tommy en picknick under tiden som de försöker lista ut hur de ska ha råd med nya kläder. I långfilmen På rymmen med Pippi Långstrump har nämligen ko ätit upp kläderna de hade på sig innan, därför har de för tillfället på sig säckar i stället. 

Norra Murgatan

På Kurrekurreduttön är Pippi en prinsessa och det berättar hon för hennes vänner när de rider på Norra Murgatan. Pippis pappa Kapten Långstrump har anlänt för att hämta med henne och åka ut på de sju haven i avsnittet Pippi håller avskedskalas.

undefined
Bild från när Pippi-filmen spelas in i Visby.

Östergravar/Brunnsporten

När Pippi ska flytta in i Villa Villekulla i avsnittet tar hon vägen längs ringmuren vid Östergravar och genom Brunnsporten. Den porten använder hon även i avsnittet Pippi går ombord när hon är sugen på att ta sig ut på de sju haven.

Norra Muren/Norderport/Silverhättan

I Pippi flyttar in i Villa Villekulla rider Pippi på Lilla Gubben på väg till Villa Villekulla.

S:t Nikolaigränd/S:t Nikolaigatan

Pippi bjuder in till kalas på en lekplats som ligger vid S:t Nikolaigränd i avsnittet Pippi håller avskedskalas. Här försöker också Prusseluskan få barnhemsbarnen att leka i avsnittet Pippi flyttar in i Villa Villekulla. 

undefined
Pippi, Annika och Tommy på Visbys gator.

S:t Göransporten

När tjuvarna Dunder-Karlsson och Blom till slut lyckas få tag på Pippis kappsäck som är fylld med gullpengar tar de flyktvägen genom S:t Göransporten. Det här skedde i avsnittet Pippis ballongfärd och som tur är följde Pippi och hennes vänner efter tjuvarna i sin luftballong.

Kvarnarna Lågan och Kärringen

Vid kvarnarna Lågan och Kärringer har Pippi och hennes vänner en picknick i avsnittet Pippi ordnar en utflykt. 

Källa: Turistbyrån på Gotland. 

De fantastiska kvarnarna.
De fantastiska kvarnarna.