En ny butik har öppnat på Adelsgatan i Visby

I en tid som spås bli svår för detaljhandeln slår en ny butik upp portarna på Adelsgatan. ”Intresset för den här delen av handeln är otroligt.”

Visby 2 januari 2023 11:50

Butiken Fint o Fult i Bunge har varit ett populärt vattenhål för vintage-frälsta sommartid. Det är tolv år sedan Monica Johansson, 51, öppnade sin second hand i mammas gamla lada på norra Gotland med utvalda äldre prylar av alla de slag. Sedan några år tillbaka är butiken inrymd i en gammal militärbarack i utkanten av Fårösund där det också odlas blommor till försäljning.

Många glansiga inredningsmagasin har uppmärksammat butiken och den har även fått bra skjuts tack vare fina vitsord från tunga influencers som till exempel Elsa Billgren.

undefined
Den tidigare väldigt kontorsaktiga banklokalen på Adelsgatan rymmer nu antikviteter och har målats i sköna färger av Monica Johansson och Anders Pettersson.

Monica har drivit den fysiska butiken på somrarna och resten av året har fokus legat på att sälja utvalda prylar i hennes webshop. Sedan två år gör hon det tillsammans med sambon Anders Pettersson, 56.

Tankarna har funnits på att öppna en filial i Visby som kan ha öppet året runt, och en sådan blir nu verklighet. Till första advent öppnade systerbutiken i Handelsbankens gamla lokal på Adelsgatan 13.

– Vi kan aldrig sluta med affären i Bunge, det skulle inte stammisarna gå med på, det är mer som vänner än kunder vi får besök av där ute. Men för mig har den intensiva sommarsäsongen varit extremt kort, nu blir det ett helt annat liv med en butik året runt, säger hon när GT hälsar på i den gamla banklokalen.

undefined
I den gamla banklokalen på Adelsgatan öppnar Monica och Anders sin systerbutik till Fint o fult vid första advent. Vad Visbybutiken ska heta är ännu en hemlighet.

Här har bankens blå heltäckningsmatta nu ryckts bort och väggarna målats i en diskret blågrön nyans som låter föremålen spela huvudrollen. De stora träinfattade fönstren andas 50-tal och släpper in stora mängder ljus.

– Även i det gamla bankvalvet i källaren ska det bli försäljningsyta. Butikerna kommer få lite olika inriktning, i Bunge blir det ett mer avslappnat sommarfokus och blommor medan vi i stan kommer sälja saker från bland annat Frankrike, säger Monica.

Med Anders dotter i Köpenhamn blir Danmark ofta porten till många inköpsresor på kontinenten.

– Gotland räcker inte till för att hitta saker på, så vi letar i Europa också. Det blir en salig blandning av allt vi gillar, det viktiga är inte vilket år en sak kommer ifrån utan vad den har för själ, förklarar Monica.

undefined
Blåvitt porslin klappar många hjärtan hårt för. En av alla saker som lär sälja bra i den nya butiken.

Det var efter att hon träffat Anders för två år sedan som planerna på en extra butik snabbades på. Båda har ett djupt intresse för äldre föremål och Anders bakgrund av att ha drivit egen inredningsbutik och bygga upp nya koncept gjorde vägen kortare till att öppna en filial.

– Jag är fostrad inom kooperationen och har varit med och sjösatt olika koncept, bland annat var jag med och lanserade bake-off i Sverige på 90-talet, säger Anders, som till vardags nu även jobbar med klimatfrågor inom Vattenfall.

Monica är utbildad möbelsnickare från början och jobbade med det i tio år med eget snickeri i Hejnum.

– Fint o Fult startade jag som ett komplement när jag snickrade möbler, för att ha plats åt det jag skapade och allt det jag köpt på auktioner.

undefined
Även i det gamla bankvalvet i källaren ska det bli butiksyta längre fram, uppger Anders Pettersson.

I den stundande lågkonjunkturen befaras det att detaljhandeln blir en av de största förlorarna. Dock tror Monica Johansson och Anders Pettersson att de valt rätt bransch när det blåser snålt.

– Det är klart vi har en jätteutmaning framför oss, men den del av handeln vi bedriver, second hand, den växer och vi ser att den gör det på alla ställen, säger Anders.

– Vår kärlek till att driva butik är större än oron, och vi har räknat med att det kan bli tuffa första år. Sen finns det nog en anledning till att parkeringarna är fulla hos alla second hand-butiker, det är ett otroligt intresse, säger Monica.