Danskens mat har blivit en ”gotländsk” delikatess

Några av alla goda smörrebröd som servereras på Danskens Café.
Några av alla goda smörrebröd som servereras på Danskens Café.

Danskt smörrebröd och dansk dryck på ett litet kafé i Visby innerstad. Det behöver inte vara så mycket svårare än så för att människor ska lockas att besöka lokalerna.

Visby 10 juni 2023 19:16
undefined

Theis Jørgensen öppnade sin egen restaurang under förra sommaren. När vi kommer in i lokalerna slås vi av lugnet, den fina uteplatsen och den gömda oasen som finns vid en av stadens kanske mest populära platser – Almedalen. 

– Det är verkligen fantastiskt här och jag älskar uteserveringen. Här kan man sitta gömt och njuta, samtidigt som man har myllret av människor runtomkring sig. Vid halv två-två-tiden brukar solen hitta runt hörnet, säger Theis Jørgensen.

I två år har han bott på Gotland tillsammans med sin fru och deras två barn. Hon är uppvuxen på Gotland och är en stor anledning till att familjen nu hittat hem på ön.

– Vi träffades på en fest i Danmark och sedan var det några kompisar som sa att jag borde åka och besöka henne. Då visste jag inget om Gotland, för många danskar är ön okänd även om det varit danskt. Det är fler och fler danskar som upptäcker Gotland nu, säger han. 

undefined
Karta över Danmark.

Under några år träffades paret på helgerna innan de flyttade ihop i Danmark. Först bodde de i Köpenhamn och på danska västkusten innan det blev en flytt till Gotland. 

– När vi fick barn tog vi beslutet att flytta till ön och det ju så fantastiskt här! Men då sa jag att jag ville driva något eget, nästan halva min familj är krögare och jag har varit sugen på att ha mitt eget ställe. 

undefined
Tavlor med inslag av besöksmål från Köpenhamn.

Han ställe öppnade förra sommaren och heter Danskens Café. Dansk dryck och smörrebrodInredningen påminner även mycket om Danmark.

Nu har det blivit en restaurang som såväl gotlänningar som besökare gärna återvänder till.

– Danskarna vill ha något salt, något sött, något knaprigt, något mjukt och något bittert. Det är en bra kombination av textur och smak, här har vi alltid något picklat också. Rågbröd är kärnan i det hela och vi kör med riktigt danskt rågbröd. 

undefined
Några av alla goda smörrebröd som servereras på Danskens Café.

Vilket är ditt favoritsmörrebröd?

– Jag gillar den med rostbiff, remouladsås, persilja och rostad lök. Sen tycker jag att den med potatis är riktigt bra också. När vi får färsk potatis på sommaren är den extra bra, det är mina egna favoriter. Men alla har sina egna.