Butiken som gör skillnad för sjuka barn

Idyllien ligger i Visby innerstad.
Idyllien ligger i Visby innerstad.

Catrin och Richard Kylberg förlorade sin dotter Leia i cancer. Idyllien startades först för att hålla ihop familjen under en svår tid och senare för att hjälpa andra i samma situation.

Visby 8 augusti 2021 07:57

Familjen Kylberg bodde i Stockholm, men spenderade alltid somrar och lov på Gotland där Richards släkt kommer ifrån.

– Vi funderade på hur vi skulle kunna spendera mer tid på ön tillsammans. Vi förstod att Leia troligtvis inte skulle klara det, men vi visste inte hur lång tid hon hade.

undefined
Idyllien ligger i Visby innerstad.

Efter nästan 15 år i släktens hus på Klinttorget köpte de det rosa huset på Södra Kyrkogatan, och öppnade butiken Idyllien. Deras tonåriga tvillingar sommarjobbade i butiken och Leia satt ofta utanför butiken med sin kanin och pratade med folk om allt möjligt. 

– I perioder hade hon förstås inget hår, men hon hade inga problem att förklara och berätta om sin sjukdom för de som undrade, säger Catrin.

I Stockholm anordnade de ibland välgörenhetstillställningar för att samla in pengar eller lagade trasiga leksaker som de sedan donerade till sjukhusens lekterapi.

– Vi hade en fantastisk glädje av lekterapins verksamhet. Den räddade ofta besöken på sjukhusen och gjorde en dålig dag till en ganska bra ändå för Leia.

undefined
Catrin Kylberg.

När Leia gick bort kände Catrin att det inte fanns någon större mening att driva butiken vidare.

– Vi hade mest butiken för att hålla ihop familjen. Men då sa Richard: Men, om du fick göra vad du ville nu, vad skulle du göra då? Jag svarade att om jag fick välja så skulle jag vilja lägga min tid på att göra det lite bättre för barnen och deras familjer.

Idyllien blev då verktyget och gjordes officiellt till ett välgörenhetsföretag. Förutom en viss lön till Catrin och de anställda används allt överskott oavkortat till Idyllienhoppets projekt på sjukhusen.

undefined
En del av sakerna som tagits fram till lekterapi finns också i butiken.

– Vi jobbar idag med 39 barnsjukhus och våra kontaktpersoner är lekterapeuterna. Det är tillsammans med dem vi diskuterar vilka projekt vi ska genomföra.

Idyllienhoppets projekt har bland annat innefattat lekfulla brickor för att bära in stimulerande lekmaterial till sjukhussängarna, stora väggklistermärken som skapar bus och värme på avdelningarna (bland annat på Visby Lasarett). En del av sakerna återfinns i butiken där de även säljer egna tvålar, rumsdofter, badlakan, korgar och annat för strandliv och hemmaspa.