Bageriet satsar på en hel rätt av matsvinn

Krogen har inlett ett samarbete med Stora Coop för att lansera en rätt som passar så många plånböcker som möjligt. "Kul för de kockarna att få trolla lite med de råvaror som de får tillgång till", säger Simon Kanellos, initiativtagare till rätten.

Visby 14 oktober 2022 10:59
undefined
Erik Raunås och Ellen Kanellos på Bageriet.

Bageriet drivs i dag av Ellen Kanellos och Erik Raunås och har under de senaste åren genomgått en stor förändring – samtidigt har de varit måna om att alla ska känna sig hemma på deras krog. 

– Torget är en plats med många olika krogar och på Bageriet ska alla vara välkomna, oavsett vilken plånbok man har, säger Ellen Kanellos. 

undefined
Simon Kanellos är initiativtagare till den nya rätten.

När inflationen ökade och en lågkonjunktur stod för dörren funderade de på vad de skulle kunna göra. Ellens bror Simon kom då med en idé om att införa en ny rätt på vardagar. Bageriet tog kontakt med Stora Coop och frågade om de kunde inleda ett samarbete. 

– Många krogar har ju dagens husman eller något kvällstips. Det är bra att ha och utifrån det tänkte jag lite på vad Bageriet blivit och deras affärsidé. Då kom jag att tänka på att en svinnrätt kanske är bättre än dagens husman. Det känns rätt i tiden när vi går in i en lågkonjunktur. Det är kul för dem som tar en bira hos Bageriet och samtidigt kunna käka billigt, säger Simon Kanellos och fortsätter:

– Det är samtidigt kul för de duktiga kockarna att få trolla lite med de råvaror som de får tillgång till. 

undefined
Markus Wahlgren, chef för Stora Coop i Visby.

Markus Wahlgren, chef för Stora Coop i Visby, säger att man under de senaste åren fått ner sitt svinn från 120 ton till 6 ton. Samarbetet med Bageriet gör att de kan minska sitt svinn ytterligare och målet är fortsatt att inget från butiken ska kastas.

– Vi tycker att sådana här samarbeten är fantastiskt roliga och det kändes helt rätt när vi blev kontaktade om det här. Alla arbeten som har med matsvinn att göra är bara roligt och inspirerande, säger Markus Wahlgren.

Han hoppas att fler matbutiker ska göra liknande samarbeten framöver.

– Det finns många matbutiker på ön och vi tjänar alla på att minska vårt svinn. 

undefined
Tom Kha Gai, som är en thailändsk gryta med kokosbuljong och helgrillad kyckling, blir den första rätten som Bageriet servererar.

Under fredagskvällen inleds projektet "En svin(n)god rätt!" med Tom Kha Gai, som är en thailändsk gryta med kokosbuljong och helgrillad kyckling. 

– Bageriet har blivit Stora torgets bästa kvarterskrog. Det finns en rät linje till hur man lagar mat kopplat till miljö- och klimatpåverkan, det är mycket tack vare projektet med Sustainable Spejs, säger Simon Kanellos. 

Den svinngoda rätten, som byts ut varje vecka, kommer framöver att serveras under vardagarna. 

– Det blir en rätt som många har råd att köpa. Vi ser verkligen fram emot det här. 

Har du tips på andra krogar som gör roliga satsningar? Mejla in ditt tips till redaktion@gotlandjustnu.se.