Ät tapas och känn samtidigt historiens vingslag

En av maträtterna som finns på Eden Tapas & Bar.
En av maträtterna som finns på Eden Tapas & Bar.

Med hemligt recept, toppsäljare och skelett i källaren erbjuder Eden Tapas & Bar en matupplevelse där historien sitter i väggarna.

Visby 7 september 2022 16:11

I den K-märkta byggnaden kallad Ryska Gården i centrala Visby ligger den populära tapasrestaurangen Eden Tapas & Bar. Till ytan är det en restaurang som sedan 2014 har erbjudit klassisk tapas till såväl semesterfirare och öldrickare som till större AW-sällskap och konferenser. Men tittar man närmre, eller rättare sagt i källaren, så gömmer sig historier från förr. 

— Vid en utgrävning i källaren hittade man ruiner och lämningar från en rysk kyrka som tros ha brunnit ner någon gång under 1400-talet. I dag kan man, tillsammans med Gotlands Museum, deltaga i guidade turer av ruinerna under vår byggnad. Även ett och annat skelett gömmer sig där nere, berättar Christine Hjertsson som är en av ägarna till Eden Tapas & Bar. 

undefined

Men även i själva restaurangen gör historien sig påmind. 

— I en av våra fem matsalar har vi oljemålningar från 1700-talet som den tidigare ägaren hittade bakom tapeten. Hela byggnaden bär på så mycket historia och många av restaurangens besökare fascineras av att det fortfarande finns kvar, säger Christine. 

Väl tillbaka i nutid beskriver Christine restaurangen som en plats där alla är välkomna precis som de är. 

— Vi erbjuder många valmöjligheter och man kan själv anpassa hur många tapas man vill äta utefter hur hungrig man är där och då. Eftersom restaurangen är uppdelad i flera rum kan större sällskap sitta mer enskilt om de så önskar. 

undefined
På Eden Tapas & Bar kan de även stoltsera med väldigt fina målningar i matsalen.

De tre rätter som utan tvekan verkar gå hem allra bäst hos besökarna och som Christine och hennes medarbetare ofta får beröm för är lammet, minitacosen på entrecote och den friterade brieosten. 

— Dessa rätter har vi nästan alltid haft på menyn och de är helt klart våra toppsäljare. De är riktigt goda! Sedan är det många som frågar och som gärna vill lägga beslag på receptet till vår egengjorda lammsås, men det är vårt hemliga recept, skrattar Christine. 

undefined
En av maträtterna som finns på Eden Tapas & Bar.
Edens egna tips

Bästa drinkarna till tapas! 

Amaretto Sour 

Mojito 

Alla drinkar blandade på Gotlands egna Hellström Gin. 

Edens personliga favorittapas! 

Lamm carpaccio 

Friterad brieost