Stjärnkrögaren Danyel Couet storsatsar i Vamlingbo

Danyel Couet planerar att öppna en ny krog i Vamlingbo tillsammans med Sanna Rönn. Redan nu pågår röjningen av Sibbjäns gård och när alla tillstånd är klara rullar arbetet igång.

Vamlingbo 30 oktober 2021 09:45

Det är mycket som ska ordnas för att Danyel Couet, som även äger Guldkaggen i Burgsvik, och Sanna Rönn ska kunna göra verklighet av visionen. Först måste Sibbjäns rensas eftersom gården är rejält eftersatt. Men köpet är gjort och drömmarna klara.

– Vi är nördiga, vi gillar det härliga livet och går igång på hållbarhet. Tanken är att det här ska bli som en pilot för andra att ta efter, men utan pekpinnar. Det kommer bli en jäkligt snygg cirkulär drift, säger Danyel Couet.

 

Men Sibbjäns ska inte bara bli krog med fin meny. I planen ingår både jordbruk och gårdsbutik, där maten står i centrum. Fokus ska ligga på gårdens skafferi. 

– Råvarorna ska komma från gården, vi siktar på alltifrån djuruppfödning till grönsaksodling, destilleri och musteri. Vi kommer erbjuda självplock och vill även bli ett utflyktsmål. Här ska man förutom att äta, kunna spendera en dag med djur och odlingar. Men vi går den svåra vägen, allt ska bli rätt. Så vi har samarbeten med kunniga människor.

För att uppnå målet om hållbart jordbruk satsar Danyel Couet och Sanna Rönn på cirkulär växtföljd. Det innebär att man odlar olika grödor på olika tider av året. Och så kommer det bli på Sibbjäns gård i Vamlingbo.

– Vanligt jordbruk går i träda, men inte vi. Det är hemligheten bakom det hållbara jordbruket och förhoppningsvis kan vi inspirera, säger han.

Varför just Vamlingbo?

– Vi bor här och älskar Sudret mer än något annat. Vi vill bli gamla här.

 

Just nu ligger bollen hos Region Gotland. De nödvändiga tillstånden är sökta men ännu inte beviljade. Men så fort det sker kan spaden sättas i marken. 

– Det blir inget bygge innan regionen ger klartecken. Men när och om vi fått det så kommer det gå ganska snabbt. Vi har arkitekter inkopplade och hoppas kunna ha första etappen klar till sommaren, säger Danyel Couet.

Så mycket som möjligt ska byggas av naturliga gotländska byggmaterial. Och om allt går i lås kan restaurangen på Sibbjäns gård alltså ta emot sina första gäster lagom till nästa sommarsäsong.

– Ja, vi tänker oss att öppna i liten skala då. Men när allt är klart kommer det att bli en ganska stor krog. Jag ser en stor potential och möjligheter till utveckling. Det är bra för jag är rastlös.

Har ni bestämt vad restaurangen ska heta?

– Nej, inte än. Men Sibbjäns är ju ganska bra, säger Danyel Couet.


 
 
 
 
 
 

Läs mer!

KROGKOLLEN: Skumpanerna – ny restaurang i Fårösund

KROGKOLLEN: Skumpanerna – ny restaurang i Fårösund

Stjärnkockens team tar över restaurangen i sommar • ”Vi kommer behöva mer folk”

Stjärnkockens team tar över restaurangen i sommar • ”Vi kommer behöva mer folk”

De tar över tre krogar i Visby – startar även nattklubb

De tar över tre krogar i Visby – startar även nattklubb

Mirells flyttar till Adelsgatan i Visby innerstad

Mirells flyttar till Adelsgatan i Visby innerstad

Villa Alma gör ny satsning med krögaren Markus Aujalay

Villa Alma gör ny satsning med krögaren Markus Aujalay
Visa fler