Konstnären Lars Jonsson har hittat hem på Storsudret

Lars Jonsson älskar livet i Hamra och sitt museum i Vamlingbo. Möt konstnären som fångar fågellivet som ingen annan.

Lars Jonsson vid ett av sina alster.

Lars Jonsson vid ett av sina alster.

Foto: Simon Frid

Vamlingbo2022-07-20 16:13
undefined
Kvällsvandraren är en av Lars Jonssons favoriter.

När man nämner fågelkonstnären Lars Jonsson för konstintresserade människor får de ofta något drömskt i blicken när de fantiserar om hans otroliga fågelmålningar. 

Lars Jonsson har blivit synonym med Storsudret och han stortrivs såväl i sitt hem i Hamra som på Vamlingbo Prästgård där han har sitt museum. 

Han fick tidigt i livet en fascination av fåglar och livet på Gotland. 

– Jag kom till Gotland för första gången 1957 som sommargotlänning. Då hamnade jag tillsammans med mina föräldrar i Västergarn och under mina barndoms somrar var vi mycket i hamnen, Västergarnsviken och Paviken. Jag fick tidigt en stark koppling till kusten och redan som fyraåring målade jag fåglar. Mitt intresse har präglats av somrarna där, säger Lars Jonsson när vi träffar honom på museet i Vamlingbo. 

undefined
Lars Jonsson på promenad i den fantastiska trädgård som anlagts bakom själva prästgården.

Sedan han var 15 år han visat upp sina målningar för publik och nu finns många av tavlorna på museet i Vamlingbo. Första utställningen var på Naturhistoriska Riksmuseet och sedan dess har han gjort många utställningar runt om i landet och utomlands.

– I oktober 1975 köpte jag mitt hus i Hamra. Jag fastnade för Storsudret och fågellivet här, jag bor ännu kvar där med min fru och våra fyra barn har vuxit upp på ön. 

Hur kom det sig att det blev ett museum i Vamlingbo? 

– Det var 2002 när prästgården skulle säljas av kyrkan och ett gäng engagerade personer ville köpa det för att göra något för bygden. Då frågade de mig om jag ville skapa ett museum, jag var först lite tveksam. Men sedan 2004 har jag varit här och jag trivs så himla bra på prästgården. Nu är det roligt att vi har köpt det och kan fortsätta utveckla platsen.

undefined
På Vamlingbo Prästgård finns Museum Lars Jonsson.

På prästgården finns nu såväl museet som restaurang och kafé, Vamlingbo Kulturscen och Naturum. Det har helt enkelt blivit en viktig plats för såväl ortsbor som besökare. 

– Jag är även väldigt glad över den fina trädgård som vi har skapat. Nu fortsätter den utvecklas och det är något som jag personligen är väldigt engagerad i också, säger Lars Jonsson som ofta även agerat kock på platsen.

undefined
Tavlan Treenigheten och tre skärfläcker.

På museet finns mycket av den konst som han skapat – såväl några fasta installationer som flera målningar som är till salu. 

– Jag har flera favoriter! Det är en med havstrutar som hänger där uppe som heter Leva med vinden, sedan finns det en Morkulla som heter Kvällsvandraren och En med Treenigheten och tre skärfläcker.

Har du någon särskild rutin när du skapar din konst?

– Jag måste ha lite ställtid för att kunna måla. Jag vill helst kunna vara ute en hel vecka och bara kunna måla det jag vill. Det är svårt att åka till ateljén två timmar på kvällen. Helst behöver man någon form av lugn. 

undefined
Lars Jonsson vid ett av sina alster.

Finns det något som du ännu vill måla av?

– En del av drömmarna har redan gått i uppfyllelse! Jag har målat av en snöleopard och nykläckta ungar av skedsnippa. Man jag vill ännu åka till arktiska Kanada för att se vita jaktfalkar. 

Vid entrén till museet står ett lejonhuvud.
Vid entrén till museet står ett lejonhuvud.
 
 
 
 
 
 
Läs mer om