Missa inte mysiga Ett litet Crêperie i Stenkyrka

Smarrig streetfood och lätt att ta med. I Stenkyrka äter man galettes ur en strut - vilket har blivit en succé.
Smarrig streetfood och lätt att ta med. I Stenkyrka äter man galettes ur en strut - vilket har blivit en succé.

På en liten gård i Stenkyrka finns en riktig pärla och som många gotlänningar tipsar om när vänner vill ha en ny plats att besöka. Möt paret Jocke Andersson och Lotta Eklund som driver Ett litet Crêperie.

Stenkyrka 18 juni 2022 08:01
undefined
Jocke och Lotta med sina två barn.

Jocke och Lottas restaurang har på bara några år blivit ett självklart besöksmål på Gotland för såväl bofasta som besökare. Första säsongen hade de inte satt upp en skylt om var crêperiet fanns. 

Nu finns skylten där toppat med en skön stämning, härlig atmosfär och en plats där man kan sitta i någon timme och ta det lugnt. Det är den känslan som Jocke och Lotta vill att besökarna ska få. 

– Det ska vara opretentiöst och smarrigt. Det ska verkligen vara avslappnat och det är den känslan som vi vill förmedla, säger Jocke och Lotta. 

undefined
Den lilla foodtrucken har nu blivit en härlig symbol för creperiet.

Allt började egentligen av en slump. Paret flyttade sommaren 2016 till Gotland, de hade med sig en foodtruck, hyrde en bostad i Visby och letade efter ett ställe att köpa. Det var då som de upptäckte gården i Stenkyrka. 

– Vi hade egentligen tänkt ha foodtrucken för att servera frukost ur den. Men det satt redan crêpesjärn i den och sedan fick vi frågan om att göra galetter till ett bröllop här på ön. Vi hade av en kompis i Frankrike fått tipset att vi kunde servera den mer street food-aktigt. Det passade jättebra på bröllopet och det var något som vi tog med oss, säger Lotta, och tillägger att själva struten som maten serveras i har blivit en del av deras varumärke.

Jocke fyller på: 

– Det här är fransk husmanskost som servereras i en lite coolare förpackning. 

undefined
Smarrig streetfood och lätt att ta med. I Stenkyrka äter man galettes ur en strut - vilket har blivit en succé.

Påsken 2017 var det premiär för Ett litet Crêperie som nu blivit en restaurangpärla på norra delen av ön. Bland de mest populära rätterna finns galetter med skagenröra, chevré och betor, samt crêpes med hemgjord kolasås och glass. 

– Charmen är att vi kan fylla den här med vad som helst och det finns ingen begränsning när det gäller goda saker. En annan bra sak med galetter är att de är gjorda av bovete och är därmed glutenfria.

undefined
Den härliga ladan i Stenkyrka.

Till sommaren kommer de ha ett nytt inslag på crêperiet. De kommer att lansera konceptet ”After Kalkbrott”. Då kommer musiken att höjas, och de hoppas att många vill hitta dit på vägen hem från stranden eller just ett kalkbrott.

– Det är många som ska till platser som Kyllaj och Blå Lagunen och passerar oss på vägen hem. Då tänker vi skapa en plats för alla dem med lite högre musik, schysst käk och dryck, säger Lotta. 

Hur ser planerna ut för framtiden? 

– Vi vill ha något att kombinera med det som vi har i dag. Crêperiet går jättebra, men vi vill ha något ytterligare att göra under lågsäsongen. Vi har lite planer och får se hur det blir framåt.

undefined
Jocke har under åren gjort ett oräkneligt antal crepes.
Tre besöksmål på Gotland

Jocke: Barnen älskar att åka till Sudersand och njuta av livet där. Det gör vi också, det är så skönt att vara på stranden och njuta av en Fish and chips från Sudersannas. 

Lotta: Surflogiet är nice! Det är många som hänger där och även vi älskar platsen.

Båda: Vi har hela Stenkusten som är fantastisk. Där brukar vi ta en hundpromenad, sedan åka ner till Svarthäll, äta mat och bara kolla på solnedgången. Överhuvudtaget är naturen den största behållningen.