Gumbalde Resort – en golfbana för alla

Gumbalde Resort.
Gumbalde Resort.

Matz Bengtsson, vd för Gumbalde Resort, har tillsammans med Gotlandsfabriken Invest och banarkitekt Pierre Fulke jobbat med att utveckla en golfbana för alla som vill spela på ön. Målsättningen är att både nybörjare och riktigt duktiga spelare ska kunna få en bra golfupplevelse. Samtidigt som Gumbalde satsar händer det mycket annat kring Gotlands golfklubbar. Enligt Matz kommer det snart finnas tre till fyra riktigt bra golfbanor på ön. "Golfen på Gotland har fått sig en rejäl ansiktslyftning och det är jättekul", säger han.

Stånga 17 september 2022 09:00
undefined
Matz Bengtsson är vd för Gumbalde Resort och är stolt över den satsning som nu görs i Stånga.

Matz Bengtsson, vd för Gumbalde Resort har lång erfarenhet av golflivet på ön. Som tidigare vd för Visby Golfklubb var han med och lyfte banan på Kronholmen till den status den har idag. Anläggningen på Gumbalde i Stånga på sydöstra Gotland har han drivit sedan 2020. Resorten ligger strax intill kyrkan omgärdad av odlingslandskap och skogar. Golfbanan med sitt ursprung från slutet av 80-talet började byggas av initiativtagarna Anita och Lars Lagergren då golfen hade ett stort uppsving i Sverige. 

De hade en dröm om en golfbana, restaurang och hotellanläggning som de ville förverkliga. Gumbalde gård med anor från 1600-talet och tillhörande marker fick först en niohålsbana som sedan utökades till 18 hål. 

Efter drygt 30 år efter att den första banan invigdes förvärvade Gotlandsfabriken Invest anläggningen och arbetet med att skapa dagens resort med hotell, golf, restaurang och outdoor-aktiviteter som padel och cykling påbörjades. Tillsammans gjorde de en femårsplan för utvecklingen.

– Vi ville skapa en miljö där lugnet ska infinna sig med mycket planteringar av blommor, buskar och träd som ramar in allt. Man ska känna att här vill man vara med familjen eller kompisarna, och det var själva grundtanken. Utöver det så satte vi igång med att renovera hotellet. Det behövdes ett omtag för att lyfta hotellrummen till en bra nivå, säger Matz. 

undefined
Det är fina vyer vid banan i Gumbalde.

Enligt Matz ser framtiden för golfen på Gotland ljus ut, dels finns loket i sammanhanget, Visby GK, så länge de är högt rankade är det ett extremt starkt varumärke för golfen på Gotland och Gumbalde Resort har nu också som målsättning att vara topp 20 i Sverige i framtiden. Även många andra golfbanor på ön står i dagsläget i en expansiv fas. När GK håller på att bygga om, i nuläget har de byggt två nya hål tillsamman med Pierre Fulke och även Slite Golfklubb har renoverat under vintern.

– Golfen på Gotland har fått sig en rejäl ansiktslyftning och det är jättekul, säger Matz.

För Matz är golf som bäst när du lyckas slå det perfekta slaget. Oavsett på vilken nivå du är som spelare så skall ett sådant slag löna sig. Dessa tankar har han och teamet tagit med till ombyggnationen av Gumbaldes golfbana.

– Om du slår det bästa slag du kan och bollen hamnar i en tvärgående bunker eller vattenhinder så tar det bort en del av glädjen av den perfekta bollträffen. Därför är det viktigt att hitta vägar in till greenerna även för de som inte slår så högt och långt. Vi har också försökt att anpassa längden på hålen beroende på vilken tee man spelar från. Det handlar om att skapa golfglädje för den breda målgruppen samtidigt som att den behöver vara utmanande och rolig för den bättre spelaren, säger Matz.

undefined
Gumbalde Resort.

Designen av den nya banan står Pierre Fulke för. Han jobbade ihop med Matz på Visby Golfklubb och var med och lyfte den banan till en av de främsta i Sverige som den är idag. När Matz och Pierre samarbetade igen med ombyggnationen av Gumbaldes golfbana hade de ett helt annan fokus och inriktning jämfört med Visby Golfklubbs bana. Golfglädje var ett tydligt mantra i designen och totalt blev det ett fyrtiotal varianter av ritningar att ta ställning till innan den slutliga masterplanen stod klar. 

– Pierre såg potential i platsen direkt och möjligheterna i att skapa ett mer levande landskap men det var mycket spel fram och tillbaka och för många gångvägar mellan hålen, det ville han ändra på, säger Matz.

undefined
Niclas Hansson Smitterberg verkades stortrivas på Gumbalde Resort.

Tillsammans med banchefen Henrik Johansson har de lagt ner mycket tid och funderingar på hur designen ska se ut för att passa deras målgrupp. 

– Det tidigare landskapet var ganska platt, nu har vi jobbat med att bygga ett landskap med större greenområden med avrinningsytor och stora bunkerområden samt att ytterligare cirka två hektar vatten har lagts till.  Nästan två kilometer av gångvägar mellan hålen har byggts bort vilket gör att rondtiderna minskar med ca 30 minuter. Även det en viktigt faktor för upplevelsen, säger Matz.

undefined

Inspirationen till banan kommer snarare från en sydeuropeisk typ av golfresort än en amerikansk resortbana. I samband med den nya banan och utbyggnaden av resorten har hållbarhet varit i fokus, nya spridare minskar användningen av vatten, i stort sett hela maskinparken är utbytt mot effektivare maskiner och målet är att successivt få in elektrifierade maskiner. Dammarna är byggda så att djur ska kunna leva där och på parkeringen erbjuds laddplatser för elbilar.

Visionen för framtiden är 200 bäddar mot dagens 65 och utöver golfen finns det andra aktiviteter och nöjen på resorten.  

– Det har varit en kul och intensiv process på vägen hit. Pierre började med ett grundförslag och vi utgick från tre tydliga mål med banan, golfglädje, grönt och inkluderande, något som golfen historiskt varit dålig på. Förr byggdes golfbanor av män och för män. För oss har det varit viktigt tänka på alla målgrupper. Golfförbundet har varit duktiga på att jobba med att jämställa sporten mellan kvinnor och män men det handlar också om att få in äldre och juniorer. Att försöka bygga en golfbana så att de flesta tycker att samma bana är rolig att spela, säger Matz.

Hotellet på Gumbalde Resort invigdes 2021 i maj och det blev bra fart med besökare på en gång när corona-restriktioners släppte. Samtidigt hade ombyggnationerna av golfbanan påbörjats, den byggdes om några delar i taget för att alltid kunna ha 18 hål öppet. Totalrenoveringen av golfbanan drog igång på riktigt i september 2021 och de byggde fram till november då snön kom som var helt okalkylerad. 

– Vi har ju aldrig snö som ligger kvar fler än några dagar men här låg det ju fram till januari och det ställde till det ganska rejält för våra projekt, vi fick avbryta allt och skickade hem personal och byggare. I januari kunde vi sätta igång igen men då var det tight om tid. Normalt vill man ju att en golfbanan ska få sätta sig och få ligga i tre till fyra månader innan man kan spela på den, säger Matz Bengtsson och fortsätter:

– Nu fanns det inte tid för det och dels var det snö och dels var det blött så det var ett enormt stresspåslag för att kunna hinna öppna banan till årets säsong. Dagen innan banan öppnade så låg personalen och rullade ut de sista gräset, men vi hann och öppnade faktisk i mitten av maj! Banpersonalen gjorde verkligen ett fantastiskt jobb. Redan nu en bit in i sommaren tycker jag att banan är i riktigt fint skick.

undefined
Matz Bengtsson, Gumbalde.

Ju fler som spelar på Gumbalde desto fler hoppas Matz sprider budskapet om att banan är kul att spela på men även att det är en upplevelse att spela på hela Gotland och i takt med att fler kommer till ön så kommer banorna fortsätta utvecklas. 

– Gotland som destination har sedan pandemin stärkts. Fler flyttar hit och kan jobba på distans. Kan vi fortsätta utveckla det kommer Gotland gå stärkta ur den tuffa tid vi har haft. Det är fantastiskt kul att golfklubbarna på ön stärker sin produkt, för har vi bara en bra bana på Gotland då kan vi i inte växa, då kan det inte komma fler, men nu snart så kommer vi ha tre till fyra riktigt bra golfbanor här och då kan ännu fler kunna uppleva golf på ön. Inte minst under de långa och milda höstmånaderna, då golf på Gotland kanske är som bäst, säger han.