Verkstan växer– "Vill inspirera andra kvinnor"

Verkstan – The social life har vuxit från en till sex butiker på tre år. –Vi vill inspirera fler kvinnor att starta företag tillsammans, säger Susanne Liljenberg.

Specialbutiker 15 augusti 2022 10:09

Maria Bengtsson, Susanne Liljenberg, Magdalena Björnsdotter, Anna Fohlin och Anett Jormeus startade livsstilsbutiken Verkstan i Ljugarn för tre år sedan. Nu har deras koncept växt till sex butiker och en webbshop. Det senaste tillskottet är butiken i Höganäs i Skåne och på Gotland finns nu Verkstan i Visby, Ljugarn, Tofta och Ihre. 

– Vi har gått med vinst sedan dag ett och förra året omsatte vi drygt 13 miljoner kronor. Det är väldigt många som tror att vi har haft en investerare, men det har vi inte, säger Susanne Liljenberg. 

undefined
Magdalena Björnsdotter, Maria Bengtsson, Anett Jormeus. Susanne Liljenberg och Anna Fohlin är grundare till Verkstan.

Alla fem gick in med 100 000 var som ett startkapital och sedan har de återinvesterat vinsten. 

– Erfarenhet och kunskap inom branschen tror vi är framgångsfaktorerna. Vi har en bra bredd av kunskap alla fem har sina områden som de är experter på, säger Anna Fohlin.

En annan framgångsfaktor tror de är att ett brett sortiment där det finns något för alla.

– Stilmässigt skulle vi säga att vi är ett urbant, boho, rock n roll-koncept. Alla fem tycker inte om allt vi köper in, men jag tror det är därför sortimentet tilltalar så många för vi gillar lite olika, säger Susanne. 

undefined
Verkstan har ett stort sortiment av inredning, kläder, skor, smycken och porslin och saker för det sociala livet.

Det är samma koncept och sortiment av inredning, kläder, skor, smycken och porslin och saker för det sociala livet i alla butiker, lokalerna är också noga utvalda. I Visby finns Verkstan i det gamla portikhuset från 1300-talet. 

– Butikerna ska ligga där det redan är ett självklart utflyktsmål och där det finns ett flöde av människor, säger Anna. 

Hur är det att driva ett företag fem tjejer tillsammans? 

– Vi vet att vi duger och tar oss inte på för stort allvar och vi vill inspirera fler kvinnor att starta företag tillsammans. Vi har ett samarbetsavtal som vi har lagt ner jättemycket tid på och som vi kan luta oss mot, säger Susanne. 

undefined
Sommarbutiken i Ljugarn.

– Vi har också tydliga spelregler, man snackar inte om någon annan om den inte är i rummet. Vi har också majoritetsbeslut, att om det är tre som tycker något så vinner de, och då får man inte sitta och sura, säger Anna. 

Har ni något mål med Verkstan? 
– Vårt mål är att om fem år omsätta 50 miljoner med fortsatt samma höga kulfaktor, säger Susanne Liljenberg.