Ladan i Hemse – butiken med eget klädmärke

I Ladan Hemse driver Linnéa Ahlsten Lundgren och Sandra Olander en inredningsbutik, men det är också en ateljé där de syr och designar kläderna till det egna klädmärket Papijjon Sweden.

Specialbutiker 13 maj 2022 09:59

Bara några 100 meter från Storgatan ligger inredningsbutiken Ladan. Här samsas tvålar med inredningsdetaljer, smycken, leksaker, spel och porslin. Det var 2015 som Sandra och Linnea tog över Ladan när det på den tiden var en outletbutik. 

– Vi hade vårt eget klädmärke som vi behövde en ateljé till, så det därför vi letade efter en lokal, säger Linnéa. 

Hon kommer från Hemse och Sandra kommer från Skåne, de träffades när de arbetade som sömmerskor på klädföretaget Vamlingbolaget och hade ett stort gemensamt intresse för design och skapande. 

– Jag har varit intresserad av design sedan jag var liten, då sydde jag klänningar av mammas 70-tals lakan, berättar Sandra. 

– Det gjorde jag också, vi båda är väldigt kreativa själar, säger Linnéa. 

När de jobbade på Vamlingbolaget bestämde de sig för att starta det egna klädmärket på sidan av, vilket krävde mycket tid på kvällar och helger. 

– Vi kom till den punkten att antingen lägger vi ner klädmärket eller så skaffar vi en ateljé där vi har plats att sy och designa kläderna tillsammans, säger Linnéa. 

När Ladan blev till salu kände de att det fanns potential att kunna driva en butik och samtidigt kunna ha en ateljé och även kunna sälja kläderna i butiken. Sandra bodde i Ljugarn och Linnéa i Burgsvik, Hemse var mittpunkten mellan dem och de slog till. 

– Kunderna uppskattar att kläderna är tillverkade här av oss, och att man till och med ser hur vi sitter och syr dem på varsin symaskin i butiken, säger Sandra. 

– Förut hade vi dem i ett separat rum och då var det lite svårt att nå fram till folk, man förstod inte riktigt att det var här som kläderna skapades och att det var vi som sydde dem, säger Linnéa. 

De har öppet året runt och på sommaren är det öppet varje dag, då är även Ladans övervåning öppen där de nu också har en vintageavdelning.