Gotländskt lammskinn och honung året runt

I gårdsbutiken som ligger mitt på Gotland hittar du allt från gårdens lamm och bin.

Specialbutiker 24 maj 2022 10:15

Annette och Dan Bonnevier driver gårdsbutiken Lamm&Bi i Buttle som har varit öppen sedan 1989. Produkterna från deras lamm och bin förädlas och säljs i butiken. 

undefined
Dan och Annette har drivit gårdsbutik på gården sedan 1889.

­– Vi köpte gården 1988 och 60 tackor fick vi på köpet för att de ville att vi skulle fortsätta produktionen. De har blivit grunden för alla generationer som kommit efter och nu har vi 500 tackor, säger Dan. 

Gårdens lamm är av den gotländska rasen Gotlandsfår som känns igen på den säregna lockiga och gråa ullen. Lammungarna föds på våren och de som har finast päls sparas, resten skickas till slakt på hösten.

– Vi väljer ut dem efter hur pälsen ser ut, eftersom ullens utseende går i arv, säger Annette.  

undefined
Butiken är full av olika ullprodukter.

Skinnen skickas till Tranås där beredningen sker, innan dem kan säljas i butiken. Annette är den i paret som syr alla produkter av ull och garn. Butiken är full av kuddar, västar, nallar, sittdynor och mattor. Och inte minst gråa lammskinn, en del har samma gråa färgskala, medan andra skiftar i färg.

undefined
Honung från gårdens bin.

– Det är väldigt olika vad folk vill ha. Ett grått får skiftar väldigt mycket i färg, det kan vara nästan vitt till nästintill svart. En del vill att det ska vara precis samma färg på skinnet, och andra tycker att det är häftigt när det skiftar, säger Annette. 

Dan har det största ansvaret över skötseln av lamm och bin och de har sammanlagt 100 bisamhällen.

– Vi tappar upp all honung på burk och säljer själva och Annette gör även ljus av bivaxet. Lamm&Bi är precis som det låter, här säljer vi hemgjorda produkter från våra lamm och bin, säger Dan. 

undefined
Lammskinnen skiftar i olika gråa nyanser, en del vill ha enfärgade och andra gillar mer skiftande färger.
Gotlandsfår

Rasen Gotlandsfår kommer ursprungligen från Gotland, men finns nu i andra delar av Sverige också. Det unika med rasen är den lockiga, gråa och glansiga ullen. Lammen föds svarta men under sommaren ljusnar de och blir grå i olika nyanser. Ullen är fullt utvecklad vid 4–5 månaders ålder och kan då ge ett vackert och användbart skinn.


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Verkstan växer– "Vill inspirera andra kvinnor"

Verkstan växer– "Vill inspirera andra kvinnor"

Dreja eller måla keramik på Fårö krukmakeri

Dreja eller måla keramik på Fårö krukmakeri
Visa fler