Hoburgen är så mycket mer än bara Hoburgsgubben

Majstre Restaurang Bar & Café på Gotlands sydspets är varsamt renoverad till en estetisk pärla som framhäver de vackra omgivningarna. Var du än sitter har du vacker utsikt över horisonten, Hoburgen eller naturreservatet Husrygg.

Södra Gotland 22 juni 2023 12:00

Restaurangen har varit en given besöksplats i Sundre sedan den invigdes 1969. Paret Marie och Carl Schnell tog över 2021 och är därmed inne på sin tredje säsong. 

– I år gör vi inga storstilade förändringar utan det handlar mer om att utveckla och finputsa. Vi skapar nya solskydd och vi har byggt en ordentlig grillstation eftersom våra grillkvällar är så populära. Grillkvällarna brukar vara på onsdagar men eftersom de blir fullbokade i ett nafs har vi bestämt oss för att även köra några lördagskvällar. Lammrätten finns kvar på menyn och har blivit något av en signaturrätt. 

undefined
– Många har Majstre som ett traditionellt utflyktsmål under sommaren och vi är tacksamma för att de upprätthåller den traditionen, säger Marie och Carl Schnell som driver Majstregården.

Förr i tiden var Majstre ett typiskt utflyktsmål när det var dåligt väder. Folk brassade dit när det inte var läge för strandhäng, men paret Schnell märker inte så stor skillnad i korrelationen väder och gäster. Folk kommer oavsett färgen på himlen.

– Det märks att det finns en annan upptäckarlust idag. Folk vill se och lära sig nåt på semestern och inte bara hänga på stranden. Ligga och sola har inte samma lockelse längre. Folk gillar historia helt enkelt. 

– Hoburgen handlar verkligen om så mycket mer än bara Hoburgsgubben och vi är glada för att det är fler som upptäcker det. Den nya vandringsleden är otroligt populär och vi ser hur folk parkerar bilen och ger sig ut på tur direkt. 

undefined

Paret Schnell lämnade både karriärer och vänner i Stockholm när de tog över Majstre häromåret. Genom livet har de dock spenderat mycket tid på Gotland så kärleken till ön var inte ny, nytt däremot var livet som krögare.

– Att driva krog var verkligen ett mycket större och tyngre jobb än vi kunnat drömma om, men vi tycker det är jättekul! 

De berättar att de utvecklat sina respektive roller när det gäller driften. Marie ansvarar för menyn, teamet och kökspersonalen och Carl har hand om kassasystemen, ekonomin och det övergripande ansvaret. När det gäller projekt och utveckling sätter de gemensamma mål och delar sedan upp projekten mellan sig.

– Jag driver många kreativa processer, ritar skisser över hur interiören eller uteserveringarna ska se ut och Carl är fenomenal på att se till att sakerna utförs. Projekten fastnar aldrig på ritningarna för vi gillar att förverkliga saker och bägge två är bra på att få saker att hända, berättar Marie. 

undefined

De har precis översatt hela hemsidan till engelska för de tror att Gotland fortsatt kommer att vara ett populärt utflyktsmål för både svenska och internationella turister.

– Vår valuta är svag, vilket gör att utländska turister får mycket för pengarna. Jag tror att många svenskar också väljer att semestra hemma av samma anledning. Det blir alltså hemester även den här sommaren, inte på grund av pandemin utan på grund av valutasituationen. 

Tips kring besöksmål

Jobba upp aptiten med en tur upp på Hoburgen, klippformationerna som innehåller både grottor och raukar som exempelvis den kände Hoburgsgubben. Du kan också följa den 1,5 kilometer långa historiska leden där du får veta mer om det du ser. På begäran från paret Schnell såväl som allmänheten har Gotlands Museum satt upp skyltar som berättar om allt från fossilerna från när Gotland skvalpade i tropiska hav till boplatser, mord och plundringar som skett på och utanför Hoburgen.